2 травня у Польщі відзначають День прапора і День Полонії та поляків за кордоном

 


День прапора Республіки Польща є порівняно молодим, адже його встановили лише в 2004 році з метою поширення знань про польську ідентичність та національну символіку.

Польський прапор складається з двох рівних горизонтальних смуг білого та червоного кольорів. Перша символізує чистоту та бездоганність, друга - мужність і звитягу. Прапор був офіційно визнаний національним символом у 1919 році, через рік після відновлення незалежності Польщі. 

Однак білий і червоний вважалися національними кольорами ще задовго до подій 20-го сторіччя. У Середньовіччі в королівстві Польському використовувався червоний прапор із зображеним на ньому білим орлом. Під таким прапором  польські війська короля Владислава Ягайла виступили в знаменитій Грюнвальдській битві 1410 року.



Прапор Сигізмунда III Вази складався з трьох смуг (верхня і нижня - червоні, посередині біла). Прапори Владислава IV і Яна II Казимира складалися з чотирьох смуг (перша і третя зверху - червоні, друга і четверта зверху - білі). На прапорах розташовувався державний герб.

У період правління Августа II Сильного білі стрічки стали кріпитися до шоломів польських уланів. Під час чотирирічного сейму (1788-1792) з'явилися біло-червоні стрічки.

Біло-червоні прапори і стрічки також використовувалися як символи національних повстань у XIX столітті.


День Полонії (Польська діаспора або Полонія – узагальнююча назва поляків, які мешкають поза межами кордонів Польщі) та поляків за кордоном – це свято майже 20 мільйонів людей, які живуть за межами країни і зізнаються у своєму польському походженні.

Метою свята є зміцнення почуття єдності всіх поляків і сприяння збереженню національної свідомості.

Найбільша група емігрантів і осіб польського походження проживає у США – 10 мільйонів. Інші великі громади поляків мешкають у Бразилії, Канаді, Великобританії, Франції, Німеччині. Поляки також живуть, серед інших, у Литві, Білорусі та Україні.

День Полонії  і поляків за кордоном у 2002 році був встановлений постановою Сенату, який визнав досягнення та внесок Полонії і поляків у відновлення незалежності Польщі. Цей день урочисто відзначається у всіх польських громадах світу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла