Свято хліба у Франції
16
травня проводиться Свято хліба у Франції. З 1995 року це традиційне травневе
свято.
Франція – країна не лише вишуканих сирів, вина і соусів, а ще й найсмачнішого хліба! І найвідомішим у світі французьким хлібом є багет – національна гордість і один зі стовпів французької гастрономії. Французи з’їдають близько 6 мільярдів багетів на рік! Тож саме багет відіграє провідну роль і на Святі хліба, що офіційно затверджене з 1996 року, а неофіційно відзначається французькими пекарями ще з Середніх віків.
Традиційно
Свято хліба триває протягом кількох днів, у цей час проводяться чисельні
конкурси серед пекарів на найкращий багет, проводяться дегустації кращих хлібів
з найсмачнішими добавками, а 16 травня відбувається визначення переможців і
нагородження найкращих пекарів.
Купівля
традиційного французького пшеничного хліба, випеченого невеликими сімейними
пекарнями, давно є щоденним ритуалом як для французів, так і для туристів, а
сам багет вважається негласним символом Франції.
А чи
знали Ви, що у Франції склад хліба регулюється на законодавчому рівні?
Так,
згідно стандарту 1993 року склад багету має бути винятково з пшеничного
борошна, води, дріжджів чи закваски і солі.
А чи
існує якийсь секрет приготування багета?
«Немає жодного секрету в приготуванні хорошого традиційного багета. Це вимагає часу, уміння, правильної випічки, хорошого борошна без добавок,» – твердить власник восьми пекарень Мікаель Рейделлет.
Національна
асоціація пекарів Франції пропонує вшанувати продовгуватий і хрусткий
французький хліб (французький багет) і додати до списку шедеврів нематеріальної
культурної спадщини ЮНЕСКО.
Коментарі
Дописати коментар