Свято хліба у Франції

 


16 травня проводиться Свято хліба у Франції. З 1995 року це традиційне травневе свято.


Франція – країна не лише вишуканих сирів, вина і соусів, а ще й найсмачнішого хліба! І найвідомішим у світі французьким хлібом є багет – національна гордість і один зі стовпів французької гастрономії. Французи з’їдають близько 6 мільярдів багетів на рік! Тож саме багет відіграє провідну роль і на Святі хліба, що офіційно затверджене з 1996 року, а неофіційно відзначається французькими пекарями ще з Середніх віків.


Традиційно Свято хліба триває протягом кількох днів, у цей час проводяться чисельні конкурси серед пекарів на найкращий багет, проводяться дегустації кращих хлібів з найсмачнішими добавками, а 16 травня відбувається визначення переможців і нагородження найкращих пекарів. 


Купівля традиційного французького пшеничного хліба, випеченого невеликими сімейними пекарнями, давно є щоденним ритуалом як для французів, так і для туристів, а сам багет вважається негласним символом Франції. 



А чи знали Ви, що у Франції склад хліба регулюється на законодавчому рівні?

Так, згідно стандарту 1993 року склад багету має бути винятково з пшеничного борошна, води, дріжджів чи закваски і солі. 

А чи існує якийсь секрет приготування багета? 

«Немає жодного секрету в приготуванні хорошого традиційного багета. Це вимагає часу, уміння, правильної випічки, хорошого борошна без добавок,» – твердить власник восьми пекарень Мікаель Рейделлет.

Національна асоціація пекарів Франції пропонує вшанувати продовгуватий і хрусткий французький хліб (французький багет) і додати до списку шедеврів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла