Українських авторів номінували на премію «Єврокон»

 

З 8 по 11 червня в шведському місті Уппсала відбудеться фестиваль “Konflikt”, який прийме 45-й конвент Європейської спільноти наукової фантастики «Єврокон».

Премію щорічно вручають у кількох категоріях. За неї змагаються письменники, перекладачі, ілюстратори, режисери та інтернет-видання. Цьогоріч українські автори будуть представлені у таких номінаціях:

Hall of Fame — номінація за загальні напрацювання у галузі наукової фантастики. На звання найкращого художника номінували Бориса Гроха, а на найкращого перекладача — Ярославу Стріху.

Achievements Awards — нагорода за твір, що був створений між попереднім і поточним конвентами. Номінанти:

Павло Дерев’янко «Літопис Сірого Ордену» — найкращий прозовий твір. Нагадаємо, за цю трилогію автор отримав відзнаку The Chrystalis Award від Європейського товариства наукової фантастики у 2022 році. Трилогія розповідає про лицарів Сірого Ордену. Про характерників, які мають свою закриту організацію, яка здійснює розвідку, контррозвідку, оборону українських земель.

Мирослав Латик, фільм «Максим Оса: золото Песиголовця» — найкраща драматична постановка. Фільм вийшов в український прокат 13 жовтня 2022 року. Сюжет розповідає про 1636 рік, коли польський король сплачує данину козакам, аби запобігати повстанню. Але скарб загубився десь в українських землях. Козаку Максиму Осі доведеться розгадувати багато місцевих секретів і розплутувати відьмацьке павутиння.

Володимир Арєнєв «Скарбничка історій» — найкращий твір для дітей та підлітків.

Цикл відеолекцій «Історія української фантастики» від «Фантастичних talk(s)» — найкраща публікація в Інтернеті.

The Chrystalis Award  — нагорода за дебютний твір. Номінанткою стала львівська письменниця Наталія Матолінець за серію книг «Варта у грі».


Окрім нагородження, у програмі фестивалю будуть доповіді, панелі, інтерв’ю, підписання контрактів, майстер-класи та екскурсії.  

Повний перелік номінантів на премію «Єврокон» можна побачити на сайті European Science Fiction Society. https://www.esfs.info/2023-achievements-awards-nominations/

Європейське товариство наукової фантастики (ESFS) — це міжнародна організація шанувальників і професіоналів наукової фантастики, які прагнуть популяризувати наукову фантастику в Європі та європейську наукову фантастику в усьому світі.

Організація була заснована на першій європейській конвенції наукової фантастики «Єврокон», яка відбулася в 1972 році в Трієсті, Італія.

Євроко́н (англ. Eurocon)  — Європейський конвент наукової фантастики, щорічний фестиваль професіоналів і аматорів у галузі фантастики з різних країн Європи. На «Євроконі» є відкрита і закрита програма: заходи лише для його учасників і для широкої публіки.

Перший конвент Європейської спільноти наукової фантастики «Єврокон» відбувся 1972-го. «Єврокон» проводився раз на два роки, а з початку 1980-х він став щорічним.

У різні роки лауреатами його премії були Станіслав Лем, Мірча Еліаде, Ієн Бенкс, Анджей Сапковський, Володимир Арєнєв. Київ двічі приймав «Єврокон» – у 2006 та 2013 роках.

Нині «Єврокон» є найпрестижнішим із європейських фантастичних конвентів і без перебільшення може бути названий головною подією року у світі європейської наукової фантастики.

 

 


 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла