Еко-крашанки на Великдень. Готуємо вдома з дітьми

 

Пофарбовані яйця — головні і невід’ємні атрибути Великодня. Різнокольорові, прикрашені стрічками і орнаментом писанки символізують воскресіння Ісуса Христа, дарують людям радість і святковий настрій. За традицією, яйця на Великдень фарбують в Чистий четвер, який передує святу.

Щороку в Європі  з'являються нові й нові способи та ідеї, як незвично та цікаво прикрасити яйця до Великодня, а найбільш трендовими варіантами стають ековаріанти.

Чи не найкраще обрати для створення святкового фарбованого вигляду різноманітні засоби, якими обдарувала нас природа. Зокрема, червонокачанну капусту, каркаде, куркуму, каву чи лушпиння цибулі.

 ШПИНАТ



Бачили, як за допомогою соку шпинату роблять млинці зеленого кольору? Такий фокус можна зробити і з крашанками

 

 

Залийте жмут шпинату літром води, доведіть до кипіння і варіть ще 4-5 хвилин. Зніміть з вогню, дайте рідині трохи охолонути, покладіть до неї зварені круто яйця і залиште на 6 годин. Крашанки виходять ніжно-зеленого, трохи м’ятного відтінку.

 КАВА

Залийте 5 чайних ложок меленої кави літром прохолодної води, варіть на повільному вогні після закипання ще 7-10 хвилин, зніміть з плити і процідіть, щоб відокремити гущу. Остудіть рідку частину до кімнатної температури, покладіть в неї яйця, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-12 хвилин. Якщо колір вийшов не достатньо насиченим, залиште крашанки в кавовому відварі ще на кілька годин. Залежно від часу витримки, шкаралупа набуде ніжно-коричневого або коричневого відтінку.

 КУРКУМА

У металеву каструлю налийте 2 л води. Додайте 3 столових ложки куркуми, 1 столову ложку оцту, 1 столову ложку солі, перемішайте і поставте на повільний вогонь. Зачекайте 5-7 хвилин, доки куркума розчиниться, але не доводьте до кипіння.

Покладіть у відвар 6 яєць. Після закипання варіть від 10 до 12 хвилин. Якщо хочете, щоб яйце вийшло блідо-жовтим, зніміть каструлю з вогню раніше. І навпаки, для золотистого кольору шкаралупи яйця слід залишити у відварі «настоюватися» на 3-4 години.

ЦИБУЛЕВЕ ЛУШПИННЯ

Фарбування яєць цибулевим лушпинням — один з найпростіших способів. І це давня традиція, яка збереглася до наших днів.

Почистіть 10-15 середніх цибулин. Відкиньте всі частини, де є цятки, потемніння — вони можуть зіпсувати колір. Помістіть лушпиння в каструлю і залийте водою. Чим більше лушпиння, тим довше його потрібно варити.

Для фарбування можна використовувати шкірки як білої, так і червоної цибулі. Біла надасть темно-помаранчевого відтінку, а червона — темно-багряного.

 ЧЕРВОНОКАЧАННА КАПУСТА

Ніжно-блакитний або ніжно-бузковий колір шкаралупи можна отримати від червоної капусти. Для цього згодиться як відвар, так і сік. У кожному з варіантів необхідно попередньо зварити яйця круто, а потім замочити на 3-5 годин в концентраті. Якщо залишити яйця на ніч, вийде глибокий небесно-блакитний відтінок, не менш яскравий, ніж від штучного барвника.


Проте тут є ще й другий спосіб. Розмалювати варені яйця можна і відрізаними шматочками капусти. А саме ширшими місцями зрізів, тоді колір виходитиме ніжним блакитним, місцями із фіолетовими прожилками – залежно від інтенсивності натиску, лише б яйце не розчавити. Таке розфарбовування добре підходить для дітей, адже воно безпечне та гарно розвиває дрібну моторику.

БУРЯК

Буряк може дати шкарлупі ніжно-рожевий, карміново-червоний і бордовий колір. Суть фарбування така ж, як і з лушпинням цибулі. Найкраще взяти бурячки маленького або середнього розміру.

Буряки доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні 30-35 хвилин. Далі потрібно зменшити вогонь, покласти у відвар сіль та обережно опустити яйця кімнатної температури (не з холодильника). Варити при повільному вогні до 12 хвилин. Готовий буряк дістаньте з відвару . А яйця залиште у відварі, доки вони повністю не охолонуть.

КАРКАДЕ

Колір, який виходить при фарбуванні яєць в каркаде — майже завжди несподіванка. Він може бути різним — від ніжно-бузкового до сіро-фіолетового — але не червоним!

Підійдуть тільки білі яйця. Щоб барвник ліг більш рівномірно, протріть яйце спиртом, кухонною губкою або розчином харчової соди. Заздалегідь приготуйте підставки або серветки, де будуть сохнути після відвару крашанки. Не використовуйте емальований посуд — він може змінити колір.

Покладіть в каструлю чай (70-80 грамів), залийте літром води та поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, зніміть з плити  накрийте та дайте настоятися 20 хвилин . Зваріть яйця круто в окремій посудині. Пропустіть відвар каркаде через сито та перелийте в зручну ємність. Починаємо фарбувати яйця в каркаде. Додайте у відвар оцет. Візьміть 5-6 яєць, покладіть по черзі в чай і залиште на 2 години. Час від часу перевіряйте яйця, щоб оцінити насиченість кольору. Щоб відвар покрив крашанки  повністю, їх потрібно регулярно перевертати. Через 2 години дістаньте яйця з чаю. Якщо хочете отримати більш темний колір, опустіть яйця в той же відвар ще на 1-2 години.

ПАПРИКА


Якщо вдома раптом не виявилося цибулі,  червоний мелений перець стане в пригоді, колір крашанки після лушпиння і паприки майже однаковий.

Столову ложку паприки залийте літром води і варіть при повільному кипінні 5-7 хвилин. Остудіть розчин, додайте ложку оцту і покладіть варені яйця на 20-40 хвилин. Готові яйця протріть серветкою. Виходить швидко, ефективно і дуже красиво.

 








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла