Міжнародний день ромів. Заява Генеральної секретарки Ради Європи

 

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич зробила  заяву:

«Відзначаючи Міжнародний день ромів 8 квітня, Рада Європи рішуче налаштована на боротьбу з антиромськими настроями та дискримінацією щодо ромів і мандрівників.

«Від школи до роботи багато ромів і мандрівників різного походження стикаються з дискримінацією, з безліччю соціальних бар’єрів та упереджень, які заважають їм користуватися правами та ефективно брати участь у громадському та політичному житті. Коли державна політика не враховує такі фактори, ці групи стають ще більш вразливими.

«Наша Організація відповідає на ці виклики через свої моніторингові органи та допомогу державам-членам. Рада Європи сповнена рішучості продовжувати та розвивати свої багаторічні зусилля за допомогою нових стандартів задля подолання бар’єрів і сприяння різноманітності.

«Навчальні заклади можуть бути джерелом антиромських настроїв, наприклад, коли роми та мандрівники стикаються з сегрегацією в школах. Щоб подолати це та допомогти з їхньою інтеграцією, минулого тижня в школах по всьому континенту було розпочато реалізацію програми Ради Європи. Комітет міністрів щойно прийняв рекомендацію для наших державам-членів щодо участі ромської молоді, а ще два стандарти політики будуть невдовзі підготовлені: один щодо молоді національних меншин; а інший – про ромських жінок і дівчат. Питання гендерної рівності також включено до Стратегічного плану дій щодо інтеграції ромів та мандрівників (2020-2025).

«Перехресні питання слід вирішувати комплексно. Ромська історія, культура та ідентичність вплетені в тканину європейського суспільства. Роми не лише роблять внесок у Європу, вони є невід’ємною частиною самого сенсу сучасного континенту, і до них необхідно ставитися з повагою. Ми повинні сприймати різноманітність, щоб ставитися гідно до кожного життя. Саме для цього потрібні права людини».

Джерело: https://www.coe.int/uk-UA/web/kyiv/-/international-roma-day?fbclid=IwAR31kUDjjTvDSH7m2MGalhAgj1q5sgbDz82Wf3CpoipcCAsZVNujVhLo6Kk#


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла