Європейському Союзу – 30 років!

 

30 років тому, 1 листопада 1993 року, набув чинності Маастрихтський договір – угода про створення ЄС, яка започаткувала Європейський Союз у сьогоднішньому вигляді.

Маастрихтський договір – один із найважливіших правових актів в історії ХХ ст., є логічним продовженням понад 40-річної історії євроінтеграції.

Європейський Союз є результатом кількадесятилітніх старань, спрямованих на інтеграцію Європи. Потреба побудови європейської спільноти з’явилась після закінчення Другої світової війни. Створення понаддержавних структур повинно було сприяти відбудові Європи і забезпечити мирне співіснування народів. Ідею створення «Сполучених Штатів Об’єднаної Європи» вперше висунув Вінстон Черчіль, виступаючи у 1946 р. з промовою у Цюріху. Впродовж майже п’ятдесяти років на реалізацією цієї ідеї працювало багато знаних політиків, яких часто називають «батьками-засновниками» ЄС.


Маастрихтський договір було укладено 7 лютого 1992 року в місті Маастрихт у Нідерландах. Його підписали Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Франція і ФРН.

30 років тому остаточно утвердилася назва загальноєвропейського об’єднання – Європейський Союз, який визначив своїми головними цілями створення на європейському континенті простору без жодних внутрішніх кордонів та бар’єрів задля сприяння всебічному прогресу країн-членів та гарантування їхньої безпеки. Відтоді Європейський Союз став прикладом і зразком утвердження дієвого єднання країн, заснованого на принципах взаємоповаги між державами й неухильного дотримання прав людини та громадянина.

Офіційний девіз ЄС – «Єдність у різноманітті». Він символізує різноманітність європейських культур і націй і спільну мету – досягнення миру та процвітання.


Про мудрість і далекоглядність цього рішення свідчить рівень розвитку, якого країнам-членам вдалося досягти за цей час. Тут панує свобода і добробут, прикметник «європейський» став синонімом слова «найкращий». Сильна об`єднана Європа є потужним гравцем на міжнародній арені. ЄС міцно стоїть на варті демократії і верховенства права у світі. Створений на засадах спільних цінностей Європейський Союз є орієнтиром для сусідів, які прагнуть процвітання.


Прагнення доєднатися до Європейського Союзу як мирної об’єднаної Європи стало одним із засадничих прагнень українського народу. Засвідчене й утверджене під час Революції Гідності 2013–2014 років, воно є дороговказом зовнішньої політики держави Україна.

Влітку 2022 року Україна отримала статус кандидата в члени ЄС. І навіть під час повномасштабної війни з росією продовжує проводити реформи для вступу.

«Межі Євросоюзу будуть межами континенту Європа. І жодної «сірої зони»! Наше політичне покоління здатне це забезпечити, і я впевнений: ми не проґавимо такий особливий момент. Євросоюз потрібен Європі. І хай український оптимізм щодо ЄС слугує стабільнішому майбутньому для всієї Європи! Робимо все, щоб цього року досягти політичного рішення щодо членства України у Євросоюзі» – заявив сьогодні Президент України Володимир Зеленський.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля