Троє дівчат з України отримали дитячу премію миру

 

Одна з найпрестижніших світових нагород для молоді оголосила переможців - і ними стали троє дівчат з України.

Троє українських підлітків, котрі розробили два мобільні застосунки для дітей-біженців, отримали цьогорічну Міжнародну дитячу премію миру. Українці здобули цю нагороду вперше.

18-річна Софія Терещенко, 17-річна Анастасія Феськова та 17-річна Анастасія Демченко здобули перемогу серед 140 номінантів із 35 країн світу.

Над розробкою мобільного застосунку підлітки спільно працювали ще у 2022 році. Однак після повномасштабного вторгнення рф вони змінили фокус свого проєкту, щоб допомогти дітям, які втекли від війни в Україні. Так вони створили два мобільні застосунки, які можна завантажити в App Store та Google Play.

Один із застосунків називається “Refee”. Він призначений для дітей віком від 4 до 11 років і допомагає їм знайти всю необхідну інформацію, коли вони прибувають у нову країну. Це охоплює перші кроки, а також поради щодо спілкування, щоб вони могли отримати доступ до основних потреб, таких як безпека, їжа та притулок. На створення цього застосунку дівчат-українок надихнув репортаж про самотню дитину, яка плаче під час перетину українсько-польського кордону.

 Другий застосунок під назвою “SVITY” орієнтований на дітей віком від 16 років, які намагаються інтегруватися в новій країні. Він допомагає налагодити спілкування між дітьми-біженцями та дітьми з громад, які приймають їх.

Станом на кінець 2022 року 43,3 мільйона дітей стали біженцями через конфлікти та насильство по всьому світу, що становить 40% усіх біженців.

Софія Терещенко втекла з України разом з матір’ю і переїхала в Кембріджшир. Її батько і брат залишилися в Україні. Вона сказала, що її сім’я завжди була дуже дружньою, і що розлука з ними “розбила їй серце”.

Церемонія нагородження пройшла в Лондоні і зібрала чимало видатних людей з усього світу. Серед спікерів був, наприклад, онук Нельсона Мандели, який продовжує правозахисну справу дідуся.

Окрім статуетки, українки отримали грант на освіту, а також солідне фінансування свого проєкту.

Міжнародна дитяча премія миру - це ініціатива організації KidsRights, що захищає права дітей. Міжнародна дитяча премія миру відзначає неповнолітніх, які покращують становище вразливих груп дітей і захищають їхні права.

Престижна Міжнародна дитяча премія миру була започаткована в 2005 році під час Всесвітнього саміту лауреатів Нобелівської премії миру в Римі. Відтоді премію щороку вручає лауреат Нобелівської премії миру.

У 2013 році її отримала Малала Юсафзай - пакистанка, що боролася за освіту дівчат і була поранена Талібаном.  У 2014 році вона стала лауреатом Нобелівської премії. У 2019 році премію отримала Грета Тунберг за її кліматичний активізм.

 

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля