На гостини до гобітів: музей Середзем’я

 

«У норі під землею жив собі гобіт. Не в бридкій загидженій мокрій норі, де повно дохлих червів і тхне багном, але й не в сухій та голій піщаній печері-вигрібанці, де ані сісти, ані попоїсти — нічогісінько немає. Була то гобітівська нора, а де гобіти, там і затишок.

До нори вели двері: круглі-круглісінькі, мов ілюмінатор на кораблі, ще й пофарбовані в зелений колір. Якраз посередині на тих дверях сяяла кругла ручка з жовтої міді», — так починається знайомство з будиночком Більбо Бегінса в книзі  «Гобіт, або Туди і звідти». Не читали таку чарівну книгу? А можливо дивилися фільм?

А чи знаєте ви, що потрапити у справжній будиночок гобітів зараз стало можливо. У маленькому швейцарському поселенні під назвою Енінс з’явився  унікальний музей Середзем’я – казкової країни, яку намалював у своїй уяві англійський письменник Джон Толкін.

Еніс — затишне маленьке швейцарське село, де кількість мешканців не досягала навіть 1000 людей, було оточене виноградниками та вершинами Альп,  засипаними снігом або оповиті туманом — в залежності від пори року.

Саме тут у 2008 році в минулому успішний німецький фінансист Бернд Грайзингер – завзятий прихильник книг Джона Толкіна – почав будувати свій унікальний музей Середзем’я. Тоді він купив тут земельну ділянку площею в 3,5 тисячі квадратних метрів для свого музею, частина якого була розташована на поверхні, а частина­ — під землею.

 


 

Для втілення в життя своєї мрії йому потрібно було 5 років кропіткої праці і 2,5 мільйона франків інвестицій – з його власних статків. Свої двері для відвідувачів музей відкрив 4 жовтня 2013 року.




Бернд Грайзингер створив тут свій власний світ гобітів, гномів, орків, чарівників, тролів та ельфів — найбільший музей Середзем’я у світі. І знайшов в цьому своє покликання. 



До колекції входить більше ніж 10 000 експонатів, більшість з яких є унікальними. Серед них знаходяться перші видання всієї трилогії «Володар кілець», практично всі англомовні видання «Гобіта», а також книги, які підписані Дж. Толкіном – велика рідкість, адже знаменитий письменник підписував книги, як правило, лише для родичів, друзів та хороших знайомих. Всього тут зібрано більше 3 500 книг самого письменника та про нього, а також предмети, власником яких він був.

На стінах музею розміщено також більше 600 картин, сюжети яких пов’язані з «Гобітом» та «Володарем кілець». Також тут можна побачити реквізити для кінозйомок (багато з них – з автографами артистів), сценарії фільмів Толкіна, більшість з яких зроблені на замовлення,і багато-багато іншого.











Відвідувачі музею побачать тут меч «Андуріл» — «Полум’я заходу», меч дельфійської володарки Галадріель, корону короля Гондора, статуї Гендальфа, Арагорна, печерного троля та  демонічної істоти Балрога в натуральну величину.

 



Статуя Балрога є унікальною – у фільмі використовувалась анімація.

Тут можна побачити також і договір гномів з крадієм-майстром Більбо, при цьому мова йде про оригінал, який викупив власник музею в Новій Зеландії після зйомок фільму.  


    
    
    Пройшовши через сад, ви входите в справжню гобітівську нору. Власник музею, який із задоволенням виконує функцію екскурсовода, зустрічає своїх гостей у вітальні житла гобіта з типовими круглими дверима.


Увійшовши через ковані залізні  масивні дубові двері з хитрим замком, ви опиняєтеся в знаменитій вітальні – і якщо не бути обережними, то можна, як і Гендальф, стукнутися головою об люстру: бо нора побудована в гобітівських масштабах. 

Відвідувачі з подивом дізнаються, що Середзем’я знаходиться в Швейцарії – подорож 19-річного Толкіна  Швейцарією з друзями в 1911 році  надихнуло його написати «Гобіта». А одним із пунктів подорожі Толкіна була долина Лаутербруннен, яка стала прообразом долини Рівенделл, де мешкав один із головних персонажів книг Толкіна – Елронд. 

    


    Екскурсія  музеєм триває 3,5 години. Між іншим, власник музею володіє такою величезною кількістю інформації, що екскурсія могла б затягнутися аж до 5 годин. Не всі експонати можна чіпати, але майже все можна фотографувати. 


Тут створена надзвичайна, чаруюча атмосфера творів Толкіна. 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла