Чи чули ви про песика Хібукі?

 

Книга про іграшку Хібукі, яка стала значущим терапевтичним інструментом для дітей під час війни та інших катастроф. Вона допомагає в адаптації до нових умов життя і проживанні травмуючих подій.

У цій книжці Дафна Шарон-Максімов – ізраїльська освітня психологиня, міжнародна експертка з роботи з травмою та посттравмою в дітей і підлітків – наочно ілюструє перетворення Хібукі з незвичного плюшевого песика на головного помічника психологів, освітян, арт-терапевтів, лікарів, волонтерів і, що найважливіше, дітей.



Хібукі – унікальна терапевтична іграшка. Вона виникла в 2006 році в Ізраїлі. У перекладі з івриту іграшка означає «обійми»,  зараз вона приїхала обійняти якомога більше дітей України, щоб допомогти пережити травму, впоратися з болем, втратою й руйнуваннями, спричиненими війною.


Ця іграшка вміє обіймати. А ще песик Хібукі вміє слухати, не перебиваючи. Може витерти сльози з очей своїми довгими оксамитовими вушками. Може стати тим, хто втішить і зрозуміє.

В Ізраїлі Хібукі – державна програма, кожна дитина тут отримує свою іграшку в школі чи дитячому садочку.

Хібукі – м’яка іграшка, песик із сумними очима. Але це лише на перший погляд. Насправді ж кожна деталь має значення:

сумні очі дозволяють дитині асоціювати себе з іграшкою та переносити на неї свої страхи й переживання;

розмір собачки відповідає новонародженому малюкові – дитині легко обіймати й почуватися захищеною;

собачка м’яка і приємна на дотик, виготовлена із безпечної та стійкої тканини – малюк відчуває тепло й затишок.

Терапія полягає в тому, що дитина переносить на іграшку свої переживання і страхи та, говорячи від імені собачки, насправді проживає власний досвід, не замикається на своїй психотравмі, розповідає про власні переживання та почуття. У дитини формується досвід розуміння свого стану та потреб, піклування про себе через Хібукі.

 Cобака-обіймака Хібукі здатна висушити дитячі сльози, лікує душу та повертає можливість посміхатися й радіти життю.


 Хібукі допоміг тисячам дітей – і в цій книжці описано, як саме це стало можливим. Також наведено результати емпіричних досліджень, які показують високу ефективність методу Хібукі-терапії в роботі з психологічною травмою. Для когось ця книжка відкриє світ терапевтичної іграшки з Ізраїлю. Комусь – дасть інструменти, які він зможе використовувати в терапії, а комусь – просто подарує багато чесних і глибоких емоцій. Адже історія подорожі Хібукі, як і історії тих діток, яким він допомагає, особливі та незабутні.



 Книга написана легким стилем, тому буде зрозумілою і цікавою як фахівцеві, так і батькам – створена для всіх, кого може зацікавити Хібукі: 

Терапевти прочитають, як відбувається взаємодія психолога і дитини за допомогою іграшки. Як Хібукі допомагає розкрити глибину травми дитини і опрацювати її.

 Батьки знайдуть багато важливої інформації, адже Хібукі – універсальний інструмент, який можна використовувати в повсякденному житті. Коли ви посварилися з дитиною, вона ображена на вас, не хоче контактувати, коли потрібно йти до стоматолога, бігти до бомбосховища – у всіх цих ситуаціях Хібукі стане вірним провідником для налагодження контакту.

 Освітяни дізнаються, як Хібукі увійшов в українську та американську школу і яким чином використовується вчителями в їхній практиці. Це дуже цінно, адже саме педагог часто першим стикається з травмованою дитячою психікою.

Лікарі почерпнуть інформацію про те, як Хібукі в лікарні допомагає дітям впоратися не лише з психологічною, а й з фізичною травмою. Навіть найважчі пацієнти – з ампутаціями, онкохворі, діти з ДЦП, знаходять спокій у Хібукі.

Кошти від продажу цієї Книги підуть на розвиток проекту Хібукі-терапія в Україні!

 

 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла