Музей однієї катастрофи. Подорожуємо і відкриваємо Європу

 

На одному з центральних островів Стокгольма, де колись полювали шведські королі, стоїть незвичайна будівля. Над її темним дахом підносяться три червоні конструкції у вигляді корабельних щогл. Це музей одного експоната - корабля "Васа", єдиного в світі судна ХVII століття, дерев'яні конструкції якого збереглися на 95%. Він затонув, проплававши всього півгодини.

10 серпня 1628 року зі стокгольмської гавані вийшов корабель, якого морський флот ще не бачив: з двома збройними палубами (кожна з яких могла давати 250-кілограмовий залп, що приблизно в два рази більше, ніж у найбільших європейських кораблів того часу), 58 бронзовими гарматами (всього він був розрахований на 64, але зброярі не впоралися із замовленням вчасно) і загальною довжиною 69 метрів. Справжня плавуча фортеця, яка повинна була наганяти жах на всю Балтику від Ревеля до Копенгагена.

Корабель мав назву – Васа . Отримав він це ім’я на честь династії Васа, що правила під час його будівництва.

Він був пофарбований у червоний колір – колір королів – а фігури і різьблення були вкриті золотом і охрою. Тоді, в далекому 1628 році, на це судно покладали величезні надії. «Васа» повинен був стати найбільшим кораблем за всю історію шведського флоту. Та не судилось.

У тому ж році при першому виході в гавань корабель, який відійшов буквально на кілька метрів, пішов під воду. Вода хлинула через відкриті гарматні порти, корабель ліг на борт і почав тонути з піднятими вітрилами і прапорами.

Трагедія була нечуваних масштабів. На борту разом з моряками перебували їхні дружини, загалом там було 150 чоловік, третина з яких потонула разом з човном. Причиною аварії стали помилки, допущені  при проєктуванні корабля.


Що ж було потім? Корабель намагалися підняти кілька десятків разів, та марно. Вдалося це зробити лише у 1961 році.


 


З цього моменту почалася серйозна робота по відновленню: довгі роки працювали кращі реставратори. Законсервований і відреставрований корабель помістили в спеціально відведений під музей будинок, і в 1990 році був відкритий музей «Васа».

Музей має:

·       6 поверхів;

·       аудіогід через додаток на телефоні різними мовами;

·       кінозал, де показують фільм про історію «Васи»; по черзі фільм транслюється різними мовами;

·       кафе;

·       сувенірну лавку.



Музей корабля «Васа» в Стокгольмі обладнаний так, щоб можна було оглядати судно з усіх боків на різних рівнях висоти.




    Крім цього, на кораблі були знайдені  вітрила, прилади, особисті речі, одяг, взуття, останки членів екіпажу та їх сімей. Всі ці знахідки також оброблені і представлені в експозиції музею





У музеї можна також оглянути макети, інтерактивні експонати, є комп'ютерні симулятори та ігри для юних відвідувачів.




Частина експозиції можна помацати. Діти можуть залазити в корабельні відсіки, перевірити свої інженерні здібності і спритність.


Для візиту краще виділити не одну годину, щоб розглянути корабель з усіх можливих точок, побачити відтворені по знайдених останках воскові ляльки загиблих на «Васі» людей, дізнатися, яку платню отримувала команда, а також безліч інших цікавих речей.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля