Всесвітній день боротьби проти раку

 

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку. Це важливий час, щоб дізнатися більше про те, чому виникає хвороба  та акцентувати увагу на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання.

Люди хворіють на різні недуги і, мабуть, найстрашніше для кожного – почути діагноз рак. Це слово, яке не хочеться вимовляти ні вголос, ні подумки, але, враховуючі дані статистики щодо захворюваності на злоякісні новоутворення, про нього потрібно говорити.

Що ви можете зробити для профілактики?

1. Не куріть. Вживання тютюну є одним з найважливіших факторів ризику розвитку раку. На куріння припадає майже 22% світових випадків смерті від раку. Куріння пов’язане з розвитком різних видів хвороби. Навіть якщо ви не курите, вплив пасивного куріння може збільшити ризик розвитку раку легень.

2. Вживайте здорову їжу. Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань. Нехай овочі, фрукти, цільнозернові продукти, боби та нежирне м’ясо птиці стануть невіддільною частиною вашого щоденного меню. Також пам’ятайте, що важливо зменшити споживання солі та цукру в раціоні.

3. Підтримуйте здорову вагу й будьте фізично активними. Близько 20% усіх видів раку пов’язані з надлишковою вагою. Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.

4. Не засмагайте. Рак шкіри є одним із найпоширеніших видів раку, якому можна запобігти.

Уникайте прямого сонячного світла вдень. Влітку обмежуйте перебування на сонці з 10.00 до 16.00 год, коли сонячні промені найагресивніші.

Користуйтеся сонцезахисними засобами протягом року, носіть сонцезахисні окуляри та капелюх із широкими полями.

Затуляйте відкриті ділянки тіла. Більше одягу — більше захисту. Обов’язково прикривайте свої руки та ноги.

Не ходіть в солярії. Вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

5. Вакцинуйтеся. До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів зумовлено такими інфекціями, як вірусний гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ).

Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій. Поговоріть зі своїм лікарем щодо вакцинації!

6. Регулярно проходьте профілактичні огляди

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

    Турбуйтеся про себе і своє здоров’я! Якщо усунути фактори ризику, вірогідність захворіти на рак суттєво знижується. А у випадку захворювання відмова від шкідливих звичок може підвищити ефективність лікування й допоможе покращити самопочуття. Рак – це не вирок. Це захворювання, яке можна і потрібно перемагати!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля