«Ковчег» із Чехії зберігатиме раритетні українські видання

 

Для збереження українських стародруків та інших унікальних книжкових видань у Чехії створили спеціальну програму Archa або ж «Ковчег». Ініціаторами виступили міністерство культури Чехії у співпраці з Національною бібліотекою Чеської Республіки.

Рятувальна операція отримала біблійну назву не випадково. Мета «Ковчега» — зберегти пошкоджені культурні пам’ятки, щоб вони залишилися для майбутніх поколінь.

Згідно з описом проєкту, "Ковчег" — це автомобіль із сучасно обладнаним контейнером, з яким українські бібліотекарі подорожуватимуть у найбільш постраждалі місця України, щоб врятувати писемні скарби.


«Від початку війни в Україні ми бачимо, що росіяни цілеспрямовано бомбардують бібліотеки та архіви, вони хочуть знищити українську націю. Саме тому Міністерство культури Чехії розпочало цей проєкт», — пояснив заступник міністра культури Чехії Ондржей Храст.

Ініціатори проєкту запропонували Україні зберігати унікальні стародруки в Чехії. «Ковчег» коштуватиме десять мільйонів крон. Цей проєкт профінансували приватні донори. 

Сам пристрій має бути готовий до середини 2024 року, щоб українські бібліотекарі змогли розпочати роботу вже у липні.

Станом на 25 січня 2024 року внаслідок російської агресії зазнали збитків щонайменше 1938 об’єктів культурної інфраструктури (без урахування пам’яток культурної спадщини).  

Із них 314 (16%) – знищені.7 лютого стало відомо, що внаслідок російської агресії непрямі втрати України у сферах культури, релігії, туризму та спорту перевищили 10,8 мільярда доларів.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля