Як виглядає найкраща бібліотека у світі та де її знайти

 

У районі Sant Martí Барселони тепер є крута бібліотека - Biblioteca Gabriel García Márquez . ЇЇ визнали найкращою у 2023 році.


Сама будівля бібліотеки своїм виглядом нагадує книгу, де гортаються сторінки. Це красива шестиповерхова будівля з відкритою дерев’яною конструкцією площею майже 4000 м².

Великий «будинок», який здається висячим і напівприхованим між високих платанів , які його оточують.

Це третя за величиною бібліотека в Барселоні.


На фасаді бібліотеки можна прочитати фрагмент книги Габріеля Гарсіа Маркеса «Жити, щоб розповісти про це» : «Життя — це не те, що людина прожила, а те, що вона пам’ятає і як вона пам’ятає, щоб розповісти».


Зайшовши до бібліотеки, перше, що вражає - її авангардне архітектурне рішення. Простір, залитий природним світлом, створює ідеальне середовище для читання та роздумів. З великих вікон відкривається панорамний вид на море та порт, що робить кожне відвідування незабутнім.

План поверху продуманий так, щоб створити окремі простори в залежності від уподобань та потреб відвідувачів. 

 

Поєднання дерев’яної конструкції зі сталевими елементами  дозволили створити великі та фантастичні внутрішні простори, що  зробило найкращі  умови  для читання.



Архітектори також потурбувалися, аби будівля охолоджувалася у спекотному та вологому кліматі Барселони. Форма  конструкції будівлі  поглинає сонячне випромінювання, нагріваючи повітря всередині, яке піднімається вгору  створюючи циркуляцію повітря як метод природної вентиляції.


У спекотні дні бібліотека  Гарсіа Маркеса стає  кліматичним притулком  для багатьох, а також воротами в неймовірні світи для тих, кому не так легко мати книги вдома.

А ще тут є великий трикутний внутрішній дворик, який сполучає головні приміщення зі сходами. Це забезпечує будівлі приємне природне освітлення.


Бібліотека Габріеля Гарсіа Маркеса – це не лише місце для читання, а й місце для натхнення. У ній є зручні зони для читання, є навіть гамаки для повноцінного відпочинку, навчальні кімнати та робочі зони, обладнані передовими технологіями. Крім того, бібліотека організовує літературні заходи, конференції та семінари, які заохочують творчість та обмін ідеями.


Посеред міської метушні бібліотека Габріеля Гарсіа Маркеса є літературним оазисом, де можна зануритися в слова великих авторів і відпочити серед міської суєти. Незалежно від того, чи хочете ви досліджувати, вчитися чи просто насолоджуватися гарною книгою, це місце стане ідеальним місцем для відпочинку.


Інтер’єр бібліотеки  не менш вражаючий, з  комфортними домашніми меблями, з килимами в кутках і дуже популярними гамаками, де можна лежати і читати.

Бібліотека налічує у своїй колекції 40 тисяч книг. В основному вона спеціалізується на латиноамериканській літературі. Бібліотека є безкоштовною для всіх відвідувачів.



 Читальня  названа на честь лауреата Нобелівської премії з літератури. Таким чином Барселона вшановує колумбійського письменника та журналіста,  який жив у місті з 1967 по 1975 рік.



На першому  поверсі  розміщена колекція з низькими полицями, щоб відвідувачі змогли  побачити дерева, що оточують будівлю.

 



У 2023 році  у бібліотеці відкрили  Habitació de les Sensacions («кімнату відчуттів»), призначену для дітей із особливими потребами та труднощами у навчанні. Крім того, в установі вже працює простір для найменших, а також радіостудія, де ведучі обговорюють події вигаданого міста, де відбувається дія деяких романів Габріеля Гарсіа Маркеса.




Кожна зона ретельно сформована, щоб створити теплу та гостинну атмосферу для відвідувачів.

Велика увага приділяється навчанню. З цією метою  проводять  семінари з творчості,вивчення  мов і цифрової грамотності.



Бібліотека – місце зустрічі.  Служить штаб-квартирою фестивалю латиноамериканської літератури KM Amèrica, який проводиться вдруге. Вона функціонує як гостинний простір, де кожен може знайти своє місце.


У  2023 році Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ визнала бібліотеку «найкращою новою публічною бібліотекою у світі» . Журі високо оцінило архітектуру будівлі, взаємодію з довкіллям і місцевою культурою, комфортний простір, стимулювання навчання, оцифрування та інші технічні новації. У конкурсі взяли участь 16 бібліотек з 11 країн. Іншими фіналістами стали Бібліотека Парраматта  в Австралії, Східна бібліотека Шанхая в Китаї та бібліотека Янеза Вайкарда Вальвазора в Словенії.

 








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля