Цікаві факти про парламентаризм. Парламент Шотландії

 

Парламент Шотландії (англ. Scottish Parliament; шотл. гел. Pàrlamaid na h-Alba;) — однопалатний законодавчий орган Шотландії.

Виникнення парламенту Шотландського королівства належить до XIII століття. У 1707 році після об'єднання Англії та Шотландії у єдине королівство Велику Британію парламент припинив своє існування та відновив свою роботу тільки у 1999 році відповідно до Шотландського акту 1998 року в рамках процесу деволюції законодавчої влади Великої Британії.

Шотландський парламент налічує 129 членів. 73 з них обираються шляхом прямого голосування за виборчими округами і 56 — за принципом пропорційного представництва. Парламент обирається на фіксований чотирирічний термін і виконує функції, що були раніше покладені на Міністерство у справах Шотландії. Члени парламенту розробляють законопроєкти з цілої низки питань, включаючи охорону здоров'я, освіту, охорону довкілля, місцеве самоврядування, а також мають право підвищувати чи знижувати ставку податку на прибуток на три пенси з фунта.

Спеціально для шотландського парламенту в Единбурзі було збудовано нову будівлю.

Будівля парламенту Шотландії - один з найбільш одіозних будівельних проектів у Великій Британії початку XXI століття. Мало того що вона розташована в Старому місті Единбурга, включеному до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, так ще й обійшлася платникам податків у суму, яка набагато перевищила початковий бюджет.

Будівля парламенту відкрита для відвідувань із понеділка по суботу, у ньому проводяться екскурсії. У дні засідань можна, купивши квиток, потрапити на галерею зали засідань.

Основну частину зали засідань займають розташовані півколом столи членів парламенту та урядовців (всього їх 131). У центрі півкола розміщуються депутати правлячої партії чи коаліції, а з обох боків — опозиція. На галереї навколо зали можуть розміститися до 255 представників громадськості, 18 гостей, а також є 34 місця для журналістів.

Будівля парламенту Шотландії є комплексом будівель загальною площею 31 000 м². Всі будівлі не вищі за шість поверхів і мають кілька стилів оформлення. Планувалося, що суперсучасний парламентський комплекс навпроти королівського палацу Холіруд зможуть побудувати за два роки і витратити на це 195 млн фунтів. Насправді знадобилось п'ять років і 414 млн фунтів. Ця перевитрата і складна для сприйняття постмодерністська архітектура каталонського автора Енріка Міральяса позначилися на суспільній репутації споруди - його включають в різні списки найбільш потворних будинків Британії.


Втім, у професіоналів каталонсько-кельтський мікс заслужив найвищу оцінку - комплекс парламенту Шотландії в 2005 році отримав премію Стірлінга, вищу архітектурну нагороду Великої Британії.

 

 

 




 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії