Добро починається з тебе… Міжнародний день благодійності

 

Злидні та пов’язані з ними проблеми продовжують залишатися в усіх країнах світу, незалежно від рівня їхнього економічного, соціального і культурного розвитку. В усіх країнах світу є люди з фізичними вадами, діти-сироти, безхатченки, ті, хто гостро потребує допомоги від інших членів суспільства – більш забезпечених і більш успішних. Вчасно надана допомога – будь-яка – велика, мала, фінансова, моральна, іноді рятує людське життя.

Безкорислива практична допомога своєму ближньому або кому б то не було в усі часи являла собою фундамент доброти і людяності в усьому світі. Благодійність є однією з форм цієї безкорисливої допомоги і часто стає тим «рятівним колом», яке дозволяє  людям, що потрапили у біду, справлятися з непростою ситуацією, або хоча б не допускати розвитку ще більш згубних наслідків.

Ідея відзначати День благодійності належала громадським організаціям Угорщини, які хотіли популяризувати це явище і заохотити населення до благодійних вчинків. Угорщина запропонувала встановити свято на міжнародному рівні, і в 2012 році Генасамблеєю ООН було прийнято відповідне рішення. Відтоді 5 вересня світ щороку відзначає Міжнародний день благодійності.

Міжнародний день благодійності вперше відзначався 2013 року, щоб актуалізувати внесок усіх благодійників та волонтерів у подолання сучасних проблем людства, таких як бідність, смертоносні хвороби, неписьменність тощо. Відтоді до цієї дати окремі люди, благодійні організації, бізнес-компанії готують фандрейзингові та промо-акції: жертвують одноденну платню або виручку на добрі справи, продають сувенірну продукцію, влаштовують благодійні пробіги, аукціони та інші креативні заходи для збору пожертв.

Ця подія підвищує обізнаність людей щодо різних ситуацій і проблем, які потребують вирішення — часто вони є невідкладними й життєво важливими. При цьому кожен може обрати для себе той напрямок, який знаходить найсильніший відгук в душі — для когось це допомога безпритульним тваринам, хтось найбільше переймається здоров’ям дітей, а комусь не дають спокою проблеми довкілля.

Повномасштабне російське вторгнення зумовило значні зміни не тільки у звичному житті українців, але й у ставленні громадян України до благодійності та волонтерства. Важливо й те, що ці зміни не просто вплинули на українське суспільство, але й привернули увагу людей зі всього світу, змусивши їх подивитись на доброчинність під зовсім новим кутом.

Від початку повномасштабного вторгнення рф благодійних організацій в Україні суттєво побільшало – їхня кількість зросла на 74%. Таке зростання підтверджує, що благодійність стає трендом у країні, де триває війна.

Згуртованість – безумовно важливий фактор, який допоміг Україні вистояти та стримати ворога, коли той намагався прорватися на підступах до столиці, а сьогодні допомагає крок за кроком докуповувати українські території на Півдні та Сході країни. Здавалося б, до чого тут благодійність та єдність? Однак дії українських волонтерів та простих людей зумовили переосмислення доброчинності у світі. І сьогодні волонтерство відіграє одну з ключових ролей у цій жахливій війні.

Так, головним фактором, який сколихнув уявлення світу про благодійність, став феномен українських донатів. Іноземці й досі не розуміють, як у країні, охопленій війною, люди власноруч збирають за лічені дні мільярди гривень не просто на “добрі справи”, а на ударні та морські дрони, супутники, військові машини та техніку, амуніцію й іншу зброю.

Більш того, кількість людей в Україні, які поклали свої основні зусилля та час на волонтерську діяльність, мабуть, не зрівняється з жодною іншою країною світу. Українські волонтери здатні знайти будь-що, будь-де та будь-коли. Практика показала, що не для них не існує неможливого.

Так, українські волонтери та прості українці стали надійним тилом мужніх ЗСУ. І ця згуртованість, яка здивувала світ у перші дні російського вторгнення, об’єднує суспільство й надалі, стаючи рушійною силою  для добрих справ.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії