Маршрути, мережі та зв'язки. Дні європейської спадщини 2024

 

Сьогодні Україна продовжує робити кроки на шляху до європейської інтеграції, не тільки на законодавчому рівні, а й у національному культурному просторі. Гарним прикладом популяризації культурної спадщини є European Heritage Days.

Дні європейської спадщини – це спільна ініціатива Європейської Комісії та Ради Європи, яка проводиться з 1999 року. Це найпопулярніші культурні заходи, які проводяться людьми в Європі.

Вони допомагають об’єднувати людей і висвітлювати європейський вимір культурної спадщини в країнах, які підписали Європейську культурну конвенцію. Щороку організовується до 70 000 заходів, щоб допомогти підвищити обізнаність про цінність цієї спільної спадщини та необхідності зберегти її для нинішніх і майбутніх поколінь.

 

Щорічно у країнах-учасницях конвенції на честь святкування влаштовують сотні безкоштовних культурних подій та заходів, що мають на меті привернути увагу громадськості до ролі культурної спадщини у розвитку сучасного суспільства та важливості її збереження.

Цьогорічна тема: Маршрути, мережі та зв'язки

Дати: 9 - 15 вересня 2024

Цьогорічні Дні європейської спадщини присвячені висвітленню взаємовпливів різних громад, народів та культур, які формували нашу локальну спадщину.

 Шляхи та маршрути, культові споруди, транспорт, поштові станції, вежі, укріплення, назви вулиць, місцева кухня, мова та багато інших елементів є свідченнями цих обмінів.

Це чудова можливість знову помандрувати дорогами, шляхами і стежками історії, щоб дізнатися, як наша місцева спадщина є продуктом різних впливів і пов'язана з іншими місцями та культурами.


До Днів європейської спадщини в Чернігові планують багато заходів. Серед них – історичні лекції, презентації, екскурсії та круглі столи. Особливу увагу приділено проєктам, що популяризують місцеву культурну спадщину.

Цікавою ініціативою стане презентація настільної гри “Смачна Чернігівщина”, яка знайомить з кулінарними традиціями регіону. Гра також буде у версії для людей з вадами зору.

Презентують також проєкт RE: Ukraine Villages від архітекторки Віталіни Гошовської та проєкт-менеджерки Анни Вікторової.  Він є унікальним та важливим для збереження та відтворення архітектурної спадщини України.

Планують провести й серію лекцій “Імена у назвах вулиць”, щоб ознайомити мешканців з видатними особистостями, котрі відображені у топонімічному просторі міста.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей відкриє новий проєкт «Вулиця моєї бібліотеки. Екскурсія Проспектом Левка Лук’яненка».

Дні європейської спадщини в Чернігові триватимуть з 10-го до 14-го вересня.

Дні європейської спадщини були започатковані у 1991 р. за ініціативи Ради Європи й підтримки Європейського Союзу. У святкуванні беруть участь країни, які підписали Європейську культурну конвенцію, одним з основних завдань якої є збереження європейської культури. Україна підписала дану конвенцію у 1994 р., що сприяло популяризації української культури у Європі та світі, а також участі нашої країни у загальноєвропейському співробітництві щодо охорони культурної спадщини.

Ідея святкування Днів європейської спадщини належить колишньому міністру культури Франції Джеку Лангу. У 1984 році за його ініціативою були організовані Дні відкритих дверей у Франції, які пройшли під гаслом «культурній спадщині — нове життя». Експериментальний проект набув такого неймовірного резонансу, що одним роком пізніше ця ініціатива була запропонована на конференції Європейської ради як угода про захист архітектурної спадщини Європи.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії