ТОП-10 найбільш медіаграмотних країн Європи: ЕСТОНІЯ

 

Фільтр разом із Smart Angel в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», за фінансової підтримки Європейського Союзу продовжує спецпроєкт про досвід найбільш медіаграмотних країн Європи. Розповідаємо про Естонію, яка займає четверте місце за рівнем медіаграмотності серед країн Європи!

Естонія посідає четверте місце у списку найбільш медіаграмотних країн Європи, а також вважається найбільш успішною країною у впровадженні цифровізації у світі. Її часто називають «електронною державою» або «e-Estonia», адже всі державні послуги в країні можна отримати онлайн. Естонія розглядає навчання медіаграмотності як напрям національної безпеки, а також цифрової культури.

Понад 50 років Естонія перебувала під радянською окупацією. Коли у 1991 році країна відновила свою незалежність, вона мала застарілі технології та майже не мала ресурсів. Отже, процес «цифровізації» країни розпочався фактично «з нуля». Естонія робила все можливе, аби якнайшвидше наздогнати країни Заходу.

У 1996 році Естонія розпочала реалізацію «електронної держави», запустивши загальнонаціональну програму розвитку ІТ-інфраструктури Tiger Leap — в школах почали посилено вивчати комп’ютерні технології.

В результаті нині 99% населення регулярно користується Інтернетом, а всі державні послуги можна отримати онлайн. Зокрема, громадяни можуть оплатити онлайн паркінг авто, сплатити податки, користуватися банківськими послугами, голосувати на виборах, одружуватися, отримувати електронні рецепти ліків тощо.


У 2019 році Естонія прийняла Державну стратегію ШІ — детальний стратегічний план сприяння впровадженню рішень ШІ в державному та приватному секторах. Все задля того, щоб і в цій сфері стати першою.


Ще з часів звільнення від радянської окупаційної влади та відновлення своєї незалежності у 1991 році, Естонія почала часто потерпати від дезінформаційних атак з боку росії. Росія, зокрема, традиційно маніпулювала темою захисту російськомовного населення в Естонії.

        У 2007 році, під час загострення російсько-естонських відносин, пов’язаних із перенесенням пам’ятника Бронзовому солдату в Таллінні, Естонія піддалася найбільшій кібератаці на комп’ютерні системи державних установ. В цей період активно поширювалися й неправдиві новини, які підбурювали російськомовне населення Естонії.

З огляду на ці події Естонія вирішила вжити заходів та почала активно навчати своє населення медіаграмотності, вчити розпізнавати пропаганду, фейки, маніпуляції та дезінформацію — та не вестися на них. З 2010 року в усіх дитсадках та школах країни почали навчати медіаграмотності, а учні 10 класу мають обов’язковий 35-годинний курс «ЗМІ та вплив».

За словами Сіїма Кумпаса, колишнього радника зі стратегічних комунікацій уряду Естонії, навчання медіаграмотності зараз вважається «таким же важливим, як математика, письмо чи читання». Естонська національна телерадіомовна компанія також запустила проєкт медіаграмотності «Meediataip», який покликаний розширити знання молоді про те, як працюють ЗМІ. На онлайн-платформі проєкту зібрані різні матеріали, які допоможуть розвинути критичне мислення та навчать медіаграмотності.


Цей матеріал підготовлено в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр» та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції програми і не обов’язково відображає позицію ЄС.

Джерело:

https://www.instagram.com/filter.mkip/p/C5fYLpBtQ3T/








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії