До Почесного списку IBBY 2024 увійшли три українські книжки

 

Міжнародна рада з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People – IBBY) оголосила Почесний список найкращих дитячих книжок 2024 року. Перелік оприлюднили на сайті премії.

Список формують раз на два роки з видатних робіт письменників, ілюстраторів та перекладачів з усього світу. 2024 року до каталогу увійшли 189 видань із 68 країн.

 Три українські книжки, що увійшли до переліку

Українське видання книжки «Як знайти лева?» Рейчел Брайт з ілюстраціями Джима Філда у перекладі Ганни Яновської (видавництво «Ранок»). Це — віршована історія про впевненість у собі, самооцінку та сором'язливість. Головна героїня Мишка вирушає у подорож, щоб навчитися рикати, як Лев. Але, як виявилося, навіть найбільші, найсильніші тварини іноді лякаються.

«Включення українського перекладу книжки “Як знайти лева?” до почесного списку IBBY 2024 року підкреслює важливість української культури на міжнародній арені. Це свідчить про те, що навіть у складні для країни часи наша література продовжує надихати нові покоління», – зазначає Ганна Булгакова, головна редакторка видавництва «Ранок».


        Книжка «Врятувати Тараса Шевченка» Олександра Гавроша (видавництво «Фоліо»). Ця повість із серії "Музей пригод" розповідає про пригоди київських музейників у 1847 році. Разом зі своїм сином та хранителькою музейних фондів, директор Музею раритетів відправляється у ХІХ століття, щоб урятувати Тараса Григоровича від 10-річного заслання у казахські степи. Вона рекомендована до вивчення у новій шкільній програмі.

 


Книжка "Там, де блукають сни", яку намалював і написав Ростислав Попський (видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"). Ця книжка від провідного українського ілюстратора запрошує малят від 2 до 102 у світ дитячих снів.

Вручення дипломів відбулося 1 вересня 2024 року на Всесвітньому конгресі IBBY в Трієсті. Книги переможців будуть представлені на світових виставках у Швеції, Японії, Кореї, Франкфурті та Болоньї.


З повним почесним цьогорічним списком IBBY можна ознайомитися за посиланням. https://www.ibby.org/awards-activities/awards/ibby-honour-list/ibby-honour-list-2024

 


IBBY була заснована 1953 року як неприбуткова організація у Швейцарії, метою якої є пропагування книг для дітей. Вона складається із понад 70 національних секцій, у тому числі IBBY Канада, IBBY Ірландія, IBBY Австралія, USBBY (США), Українська секція IBBY та ін.

Організація має офіційний статус у ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ, вона здійснила внесок у розробку принципів Конвенції про права дитини, ратифікованої ООН у 1990 році. Одна із тез конвенції — дитина має право на загальну освіту та прямий доступ до інформації. За наполяганням IBBY, резолюція містить і заклик до виробництва і поширення дитячих книжок. Заслугою організації є те, що із 1967 року в усьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.

Окремий напрямок діяльності ради присвячений дослідженням у сфері літератури для дітей та юнацтва з інвалідністю. Сформовано значну колекцію таких книжок. Кожні два роки організація визначає найцікавіші приклади такої літератури з усього світу та створює каталоги видатних книжок для дітей та підлітків з інвалідністю.

Джерело : https://chytomo.com/do-pochesnoho-spysku-ibby-2024-uvijshly-3-ukrainski-knyzhky/?fbclid=IwY2xjawFLz4FleHRuA2FlbQIxMAABHS4zr8Gcyg2wcfT9JupFUBaZeS-mJdoIqBf3KSfGt2MyLQgK3LHkOAM7-w_aem_7ClkFUz8ifpbsFrhPJnoWA

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії