Від спільноти вугілля й сталі до міцної європейської родини . (Як низка країн уторовувала шлях у ЄС)

 

30 років тому, 7 лютого у місті Маастрихт, Нідерланди, заснували Європейський Союз: економічно-політичний блок держав Європи зі спільною валютою. Договір про його створення підписали 12 країн-учасниць європейської спільноти. Це Велика Британія, Франція, Німеччина, Ірландія, Іспанія, Португалія, Італія, Греція, Данія, Люксембург, Бельгія та Нідерланди.           Офіційним днем народження ЄС вважають 1 листопада 1993-го року, коли документ набув чинності.

Відтоді Євросоюз зріс більш як удвічі й нині налічує 27 держав. І хоча вимоги для вступу для всіх однакові, кожна з них по-різному торувала свій шлях.

Австрія, Фінляндія і Швеція – перша трійка держав, які приєдналися до ЄС. Країни з міцною і стійкою економікою відповідали майже всім головним критеріям вступу, тож усього за кілька років – 1995-го стали повноправними учасницями спільноти.

А от наступне розширення Євросоюзу відбулося лише через декаду. І стало безпрецедентним за своїми масштабами. У 2004-му лави ЄС поповнили відразу 10 держав – це країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Кіпр та Мальта. Унікальність була у тому, що більшість новоспечених учасниць були державами колишнього соціалістичного табору. Відтак, мусили пройти болючий процес реформ: від планової економіки до ринкової, від авторитаризму до демократії і верховенства права. Проте гра була варта свічок. Для держав Балтії і Польщі членство в ЄС насамперед було порятунком від лещат москви.

2007-го частиною європейської сім'ї стала – Болгарія. 12 років, від часу подання заявки на членство, країна змінювала судову систему, боролася з корупцією та організованою злочинністю. До Євросоюзу її взяли разом із Румунією. З усіх держав колишнього соцтабору вони найдовше виборювали своє місце у спільноті.

Останньою учасницею ЄС стала Хорватія – 2013-го. На те, щоб виконати всі вимоги вступу, їй знадобилося 10 років. Досі ж кандидатами на членство залишаються Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія і Туреччина. Остання почала переговори про вступ ще 2005-го, а заявку подала – 1987 року , Македонія – 2004 , Чорногорія – 2008 , Сербія і Албанія – 2009 року.

23 червня 2022 року Україна та Молдова офіційно отримали статус країн-кандидатів у члени Європейського Союзу.

Зі статусу кандидата починається підготовка України до вступу в ЄС. Кандидатство є символом підтримки України на фоні війни із рф. Це також закріпить європейське майбутнє країни та прискорить проведення реформ.

Україна отримає право брати участь в багатьох нових ініціативах ЄС та отримає доступ до фінансової допомоги для країн, які готуються до вступу до Євросоюзу.

Читайте цікаві факти про Європейський Союз, а також дайте відповіді на питання вікторини про ЄС на нашому блозі:

https://eurowinlib.blogspot.com/2021/11/blog-post.html

 

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла