Кілька слів про толерантність

 

Толерантність… Визначення цього поняття кожен розуміє по-своєму і усвідомлює по-різному.

Толерантність не дається від народження і не виникає мимоволі. Вона є результатом виховання.

Чи можна навчитися толерантності? Так. Спілкуючись  з іншими людьми, необхідно весь час ставити собі одне й те саме питання: чому та чи інша людина стала або є такою, якою вона є.

То, що ж означає бути толерантним? Відповідь можна знайти в книзі Аніели Чальвінської-Школік «Як витримати у школі і не з’їхати з глузду» у розділі «Кілька слів про толерантність».


Часто ми судимо людей за критерієм подобається / не подобається. Якщо однокласник дратує своїм нахабством, постійними вихваляннями, глузує з інших і весь час критикує, цілком природно, що ти ставишся до нього неприязно. Однак виявляти ворожість до людини тільки через те, що вона вдягається якось «не так» або має дивні хобі, неправильно.

Якщо ти засуджуєш однокласника тільки через те, що він слухає іншу музику чи ви різної думки про вчителів,тоді варто засвоїти деякі правила толерантного спілкування.


1.Ми цінуємо людей за їхній характер, талант, вихованість

просто за те, якими вони є, а не за їхню національність,колір шкіри, релігію чи зацікавлення. Такі питання, як сімя, віра чи захоплення – це особиста справа кожної людини. Нас вона не обходить. А тим паче не має формувати ставлення до цієї людини. Зрозумій, що на своє походження ми не маємо жодного впливу.

2.Добре,що всі люди різні та мають свої хобі, погляди, переконання.

Через це світ такий цікавий і варто його пізнавати! Уяви, як то нудно, коли всі однакові! Чи могло б тоді нас щось здивувати? Чи змусило б замислитись? І чи була б потреба подорожувати по світу?

3.Поважай відмінності і ніколи не приєднуйся до однокласників, які насміхаються з когось, дражнять, глузують.

Навіть невинний жарт може глибоко вразити людину, додати їй комплексів, знизити власну самооцінку, викликати депресію. Навряд чи тобі хотілося б стати причиною чийогось нещастя.


4.Не порівнюй інших із собою.

Ти не зустрінеш свого клона – це дуже важливо усвідомити. Кожна людина є неповторною! Тож нема сенсу порівнювати однокласників із собою. Якщо хтось не такий, як ти, – це не привід насміхатися. Одні вчаться гірше, інші краще за тебе. І від того не є ані лузерами, ані ботанами. Просто всі люди по-різному засвоюють знання.

5.Нетерпимість – це прояв стереотипного мислення.

Нерідко ми мислимо стереотипами – спрощеними образами. І формуємо думку про людину, абсолютно її не знаючи: за чутками, плітками або переконанням, що «всі вони такі…»

Якщо твій однокласник народився в Бразилії – це не привід додумувати про нього всілякі нісенітниці, уникати спілкування, а тим паче ставитися грубо й нетерпимо. Це така сама чудова людина, як і ти. І напевно у вас багато спільних інтересів: подобаються ті самі фільми, види спорту абощо.


6.Толерантність – це ознака зрілості.

Не кожному дорослому під силу відкинути стереотипи і позбутись упереджень. Часто ми боїмося чогось «інакшого», чогось не розуміємо, і зі страху чи незнання захищаємося агресією. Не наслідуй такої поведінки, не поширюй злих пліток про знайомих. І хоч це нелегко, завжди реагуй на прояв нетерпимості – просто веди себе так, як підказує сумління.

7.Закомплексовані люди найбільш нетерпимі.

Насміхаючись з інших, ми намагаємося заглушити свої комплекси, вади, відчуття провини. Отож виявляючи ворожість до когось, ти демонструєш свою слабкість, показуєш, що не сприймаєш і не розумієш себе.

Отже, давайте ставати людьми, з чиїх життів толерантність забере злобу, ненависть і конфлікт.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла