Подруга дітей та надія дорослих. 115 років від дня народження Астрід Ліндґрен

 

Мало хто з авторів дитячої літератури вмів так легко та віртуозно знаходити шлях до сердець юних читачів, як це робила Астрід Ліндґрен. Адже кожна її книжка – це цілий світ. Не одне покоління дітей захоплюється пригодами вигаданих нею, але таких живих, таких різних і таких впізнаних героїв – Пеппі, Карлсона, Міо…

«Чи могли б ви написати книжку для дорослих?» – якось запитали в Астрід Ліндґрен. «Ні, не змогла б, – відповіла вона. – Я не хочу писати для дорослих. Я волію писати для читачів, здатних творити дива. А дива творять діти, коли читають книжки. Вони беруть наші жалюгідні думки й слова і вдихають у них життя...». Це слова письменниці, яка справді знала, розуміла й любила дітей.

 Твори Ліндґрен цікаві не лише захопливими пригодами. Кожна її книжка прочиняє двері у світ дитячої душі, сповнений радощів і тривог, сподівань і розчарувань. Саме тому юні читачі впізнають у героях Ліндґрен самих себе, разом з ними долають перешкоди й осягають закони буття. При цьому авторка не приховує, що в людському житті чимало сумного. Часом її персонажі стикаються з нуждою і хворобами, несправедливістю і злом. Нерідко вони почуваються розгубленими й навіть безпорадними. Однак їм завжди вдається знайти сили для того, щоб гідно витримати випробування. У цьому виявляється та чарівлива суміш щирості, мудрості й світлої віри в дитину, яка притаманна всім творам шведської письменниці.

Завжди чути дитину, бачити світ з позиції дитини, бути на боці дитини – це три невеличкі правила, яким свідомо чи несвідомо слідувала Астрід Ліндґрен. Три невеличкі секрети, які зробили її твори такими важливими та знаковими.

         А зараз читач, взявши до рук книгу Астрід Ліндґрен «Ми на острові Сальткрока», познайомиться з чуйним 7-річним Пелле, мудрою 6-річною Чорвен і наївною 5-річною Стіною, а ще з їхніми родичами та знайомими, які потрапляють у майже неймовірні ситуації. Тут багато гумору, емоцій та зустрічей.

 

Кожен з нас шукає ідеального способу провести відпустку, щоб набратися сил на цілий рік. Хтось їде на море, обирає шикарні курорти та безкінечні екскурсії. А комусь більше хочеться поїхати за місто – трохи далі від цивілізації, комп’ютерів та мобільних телефонів. Зануритися у такий актуальний зараз slow life та повністю відчути всю життєдайність природи.

Саме так зробив тато Мелькерсон, який зняв старий будиночок на острові і разом з чотирма дітьми (майже дорослою донькою та трьома меншими синами) вирушає зі Стокгольма до скелястого острова Сальткрока. Там разом із сенбернаром Боцманом, батьком Ніссе, матір'ю Мертою і двома старшими сестрами Тедді і Фредді живе маленька Червен. Він ніколи там не був, але чомусь думає, що це саме те, що їм потрібно, і не помиляється.

 Початок, як і в житті часто буває, був нелегким: холодний дощ, зламана піч, дірявий дах, маленька надокучлива сусідка і повне розчарування. Але потім ставало тільки краще: щоденні пташині співи, купання в морі, розпалювання багаття, лазіння по деревах, похід на пасовище за молоком, намагання повернути красу старої ферми. А ще тварини, багато тварин: не тільки собаки, корови, ягнята та оси, а й ручний ворон, власний кролик і навіть тюлень!

Кожен із родини знайшов щось для себе на Сальткроці. Мелькер – необмежений простір, щоб показати майстерність у своїх улюблених чоловічих справах (хоча це зазвичай для нього закінчувалося погано). Малін – світ і романтичну красу природи. Йоган і Ніклас – компанію для шалених пригод, а наймолодший Пелле – улюблених тварин.

Сальткрока – не тільки місце для зустрічі нових друзів, а й те, де вони нарешті стають міцною сім’єю.


«Ми на острові Сальткрока» це – тепла, жартівлива та меланхолічна історія про життя, його світлі та темні сторони. Книга про подолання втрат і страху, а також про важливість дружби. Це безумовно розповідь для всіх (не тільки для юних читачів), адже хто б не хотів знову зануритися у  безтурботне дитинство?

 Твори, в яких розповідається про відпочинок, читаються  добре в будь-яку  пору року.  

Дізнатися ще більше про чудову авторку, улюблену письменницю багатьох дітей Астрід Ліндґрен  та її творчість ви можете за посиланнями:

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/05/75.html

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/05/blog-post_46.html

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/08/blog-post_17.html


 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла