Міжнародний день захисту дітей


Це не лише веселе свято для самих дітей, ігри та забави. Це нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути і все робити для того, щоб усі діти росли щасливими та здоровими.
Міжнародний день захисту дітей - одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.
Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений у 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.


У 1978 році на церемонії вручення престижної «Премії миру» в Німеччині Астрід Ліндгрен виголосила промову, яка тут же облетіла весь світ. Простими словами вона говорила про те, що коріння агресії, яке захльостує наш світ, лежать на самому початку нашого життя - в дитинстві.
«... Одного разу я зустріла жінку пастора, яка розповіла, що коли вона була молода і народила першу дитину, вона не вірила в побої, хоча покарання дітей різками було тоді дуже поширеним.
Але один раз, коли синові було 4 чи 5 років, він створив таку витівку, що дружина пастора вирішила, незважаючи на свої принципи, всипати синові різками - вперше в житті. Вона сказала синові, щоб він пішов у двір і сам знайшов для себе прут.
Хлопчика довго не було, а коли він повернувся, обличчя його було мокрим від сліз. Він сказав: «Мама, я не знайшов прут, але знайшов камінь, яким ти можеш в мене кинути».
У цей момент мати раптово зрозуміла, як виглядала ситуація з точки зору дитини: якщо моя мама хоче зробити мені боляче, то немає ніякої різниці, як вона це зробить, вона може з таким же успіхом зробити це каменем.
Мама посадила сина до себе на коліна, і вони разом поплакали. Вона поклала камінь на кухонну полицю як нагадування, що насильство - це не вихід.
... І ми прямо зараз, в своєму будинку, можемо показати дітям, що є інший шлях. І це те, що ми можемо зробити для світу.
Всім нам не завадить камінь на кухонній полиці, щоб запам'ятати: «Ні насильству!»
А. Ліндгрен

У 1979 році Швеція стала першою країною в світі, що повністю заборонила тілесні покарання дітей як в школі, так і вдома.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла