Незвичайні бібліотеки Польщі. Бібліотечний туризм


Колись бібліотеки були тільки місцем зберігання сувоїв. Згодом вони стали скарбницями, де тримали безцінні фоліанти, а сьогодні претендують на роль відкритих, сучасних центрів культури. Ми вибрали найкращі і найцікавіші польські бібліотеки.

«Станція Культура» в Румі/ Stacja Kultura w Rumi
Приказка «не оцінюй книгу по обкладинці» ідеально підходить для опису залізничного вокзалу в місті Румя Поморського воєводства. Істотно модернізована непомітна будівля (1958р.) таїть в собі справжню перлину - інноваційний центр культури і надсучасну бібліотеку.
У затишному просторі розмістилися бібліотека, майстерні фотографії, живопису і скульптури, куточок для дітей (з навчальною літературою та розвиваючими іграми), комп'ютерні робочі місця на антресолі, конференц-зали, а також офіси організацій.




Кожен шанувальник літератури може прийти в читальний зал, який колись був залом очікування. З книгою в руці зручно влаштуватися на диванах, що мають вигляд купейних відділень.
І це не єдиний «залізничний» акцент в оформленні інтер'єру: чорно-червоні елементи нагадують фарби старого локомотива, полички стилізовані під станційні платформи, а час відмірює вокзальний годинник.

Бібліотека Графіт у Вроцлаві / Biblioteka Grafit we Wrocławiu



Вулиця Намисловського, будинок 8 - це адреса сучасного мультимедійного і літературного центру у Вроцлаві. Об'єкт, який функціонує з березня 2015 року на місці колишнього бізнес-центру, виник у результаті об'єднання чотирьох філій у Публічній бібліотеці.



Бібліотека відома своїми фондами (35000 книг і журналів, 5000 фільмів DVD, 2000 музичних дисків, аудіо-книги і комп'ютерні ігри), різноманітною культурною програмою і оригінальним інтер'єром. На підлозі намальована червона стрічка, розділена на квадрати. Червоний колір контрастує з домінантним білим. У бібліотеці також є місце для зустрічей, дитячий куточок і зона відпочинку.

Ягеллонська Бібліотека / Biblioteka Jagiellońska


Якщо мова зайшла про кращі бібліотеки Польщі, то не можна не згадати і знамениту «Ягеллонку». Книгосховище найстарішого вищого навчального закладу Польщі двічі змінювало своє розташування, поки ще до Другої світової війни не знайшло собі притулок на проспекті Міцкевича. Монументальна і вишукана споруда у формі літери «Т» з'явилася за проектом архітектора Вацлава Кшижановського.


Ягеллонська Бібліотека, яка має статус національної бібліотеки, налічує величезну колекцію книг починаючи з XIV століть. Багата збірка книг «Ягеллонки» разом з факультетськими бібліотеками налічує понад 7,5 млн. видань, в тому числі багато рукописних книг і стародруків.

Напевно, саме таке місце представляв Умберто Еко, коли говорив про бібліотеку, яка «стає пригодою», і про «виявлення книг, про існування яких і не підозрювали».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля