Повага до особистості – зі школи. Як навчають у Швеції…


Дитячий садок у Швеції - рай для малечі, тут навчають жити в колективі, закладають моральні цінності. Дітям дозволяється робити практично все. Вони граються з водою і у воді, малюють на стінах і на папері, ліплять з пластиліну і борошна, на вулиці вони вільні робити все, що завгодно - аби безпечно.
Тут не вчать читати і рахувати, не практикують ігри для прискореного інтелектуального розвитку. Якщо дитина зацікавився літерами або цифрами, вихователь розповість про них. Однак спеціально розвивати навички читання або рахунку ніхто не намагається.



За групою з 15-19 діток зазвичай наглядає три вихователя плюс іноді асистенти.
Буквам і цифрам дітей починають вчити з семи років - в першому класі школи. І бажано, щоб діти в цьому віці володіли єдиним рівнем знань - не вміли ні читати, ні писати, ні рахувати.




Тут не заохочуються найрозумніші, не засуджуються ті, хто відстає. Тих хто не встигає за шкільною програмою, не карають і не сварять, а намагаються підтягнути.
У молодших класах життя досить розслаблене. Одне домашнє завдання на тиждень по одному з предметів.


До дошки тут виходять тільки для презентацій проєктів, які шведські учні зазвичай роблять у групах по кілька дітей. При цьому біологія, географія, хімія та інші природничі науки починають вчити набагато пізніше, ніж в українських школах.
У Швеції аж до 7 класу ці предмети об'єднані в один - щось на зразок природознавства. На таких уроках діти в основному ставлять досліди.

До 5 класу включно учні не отримують оцінок, а, починаючи з шостого, — їм виставляють оцінки від А до F.
Втім, в середній школі (з 7 по 9 клас) починається справжнє навчання: після лекцій і семінарів з різних предметів у кінці кожного семестру дітям дають контрольні тести. Три найскладніших тести в один день наприкінці семестру - нормальна практика.
Вчаться шведи 12 класів, до 18 років. Після 9-го класу починається гімназія, і тут, нарешті, можна вибрати спеціалізацію - математика, мови або щось інше. Втім, спеціалізовані гімназії в Швеції мало поширені.

Після закінчення 9 класу більшість підлітків продовжує навчання в гімназіях.
Для вступу до неї потрібно закінчити школу й успішно здати три випускних національних іспити:
шведську мову;
математику;
англійську мову.
Тривалість навчання в гімназії залежить від напрямку й у середньому становить 2-3 роки.
Швеція залишається однією з найосвіченіших країн світу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла