У Нідерландах створили стартап, який навчає ворон обмінювати недопалки на їжу


Залишки викурених або недокурених цигарок – одне з головних джерел сміття на планеті. Іноді на вулиці взагалі складно знайти чисте місце: недопалки всюди – на дорогах, у парках, на траві і прямо під ногами. Щорічно люди викурюють 4,5 трлн цигарок і значна їх частина не долітає до сміттєвих баків. Лише в Нідерландах щороку на вулиці потрапляє понад 6 млн. недопалків.



Приблизно 98% сигаретних фільтрів виготовляються з використанням ацетату целюлози, термін розпаду якого становить 10-12 років.
Активісти з Нідерландів знайшли оригінальне вирішення цієї проблеми. Вони задумали навчити збирати недопалки найрозумніших птахів, які й так шастають околицями, – ворон. Так з’явився проект Crowbar (crow-ворона, bar-бар).



Ідея полягає в тому, щоб привчити ворон обмінювати залишки викурених цигарок на їжу через спеціальні відкриті годівнички. Ґав навчають приносити недопалки в годівничку, в результаті чого вони отримають винагороду – поживу.

Годівниця Crowbar – це автоматичний пристрій, який одночасно здійснює навчання ворон, а потім слугує для збирання недопалків та годування птахів. Ворона приносить недокурок і кидає його в нижню частину пристрою. Встановлена зверху камера розпізнає недопалок і видає на стіл винагороду – шматочок їжі.
За задумом розробників, достатньо щоб добувати їжу таким способом навчилась лише одна пташка, а потім ці «знання» поширюватимуться серед них в геометричній прогресії.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля