Альберобелло: місто Труллів

На півдні Італії на узбережжі Адріатичного моря розташувалося маленьке казкове містечко Альберобелло (Alberobello). Маленькі білі будиночки в Альберобелло мають настільки незвичний вигляд, що виникає відчуття, ніби ви потрапили в казку, а з найближчих маленьких дверей ось-ось з’являться гноми.
Дивовижні будівлі  називаються «труллі». За історичними документами будинки-труллі стояли тут ще з кінця XIV століття. Однак деякі історики стверджують, що такі незвичайні куполоподібні споруди з'явилися на території сучасного Альберобелло значно раніше. До речі, подібні будинки зводилися ще задовго до появи на мапі Римської Імперії.
Назва міста походить від дубового лісу (красивих дерев), а назва казкових будиночків від слова «трулло», що в перекладі з латинської означає - купол (будиночки з куполом).
Альберобелло почав заселятися у другій половині ХVI століття селянами, які працювали на графів з династії Аквавіва. Відповідно до законів Неаполітанського королівства, кожне міське поселення обкладалося податком. У зв'язку з цим для економії графи звеліли своїм селянам будувати житла без використання цементу - у разі збору податків такі будинки можна було легко зруйнувати, ніби їх і не було.


Дахи прикрашали шпилями, як символ престижу. За шпилем можна було легко визначити не тільки майстерність будівельника, а й те, до якого стану належав господар. Малюнки на дахах носять символічний і містичний характер, доволі часто - це зображення знаків зодіаку.





Найбільший Трулло в місті отримав назву «Суверенний Трулло» (Trullo Sovrano), він був побудований родиною Перта в середині ХVI століття. Зараз в будівлі знаходиться музей, інтер'єр якого відновлений за стилем тієї епохи.
Влітку у містечку проходять фестивалі джазу, концерти та поетичні вечори. Труллі з Альберобелло в 1996 році були включені до переліку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля