Кіберзлочиність: карантин - золотий час для фішингу


Світ швидко змінюється, а разом із ним і організована злочинність. Пандемія коронавірусу показала, що те, що раніше було немислимим – стало звичним. У ХХІ столітті одним із найпоширеніших злочинів є кіберзлочинність.
Кіберзлочинність під час Covid-19 придбала нові обличчя, тому експерти попереджають про такі її види:
Ø Фішинг-кампанії та розповсюдження зловмисних програм
Ø Вимагання
Ø Шахрайські схеми
Ø Дезінформація
Ø Кібер-шпигунство
Ø Даркнет
Так як же працює фішинг?
На електронну адресу, що атакується, приходить фішинг-лист, який, в першу чергу, впливає на емоції одержувача.
Наприклад, це може бути оповіщення про великий виграш або ж, навпаки, повідомлення про злом аккаунта з подальшою пропозицією перейти за фішинговим посиланням і ввести дані авторизації. Користувач переходить на наданий ресурс і «віддає» свій логін і пароль у руки шахрая, який, зі свого боку, досить швидко оперує отриманою інформацією.



Не слід обходити стороною таку актуальну проблему, як вішинг (англ. Vishing - voice + phishing).
Вішинг - це одна з різновидів фішингу, при якому також використовуються методи соціальної інженерії, але вже за допомогою телефонного дзвінка.
Як зазвичай діють зловмисники «вішери»?
На телефон надходить дзвінок від «співробітника банку» та оператор попереджає, якщо прямо зараз не буде надана повна інформація банківської карти йому по телефону, то карту заблокують. Довірливий користувач, чуючи подібну «загрозу» відразу ж впадає в паніку і може видати всі персональні дані аж до перевірочного коду з SMS.
Також може бути запропонована вигідна покупка з величезною знижкою або озвучена інформація про виграш у будь-якій акції. Не потрібно відразу ж радіти настільки вдалій покупці або вигідній акції, завжди варто зайвий раз перевірити ще раз інформацію, звернувшись до офіційних ресурсів.
У будь-якій незрозумілій ситуації головне не панікувати. Пам'ятайте - завжди все можна перевірити. Чемно попрощайтеся зі співрозмовником і зателефонуйте на гарячу лінію організації, представником якої назвався той, хто телефонував. Так ви легко зможете зрозуміти, чи був дзвінок обґрунтованим, або ви мало не стали жертвою вішингу.
Консультативна місія ЄС  запускає серію відео для підвищення рівня інформованості громадян щодо кіберзлочинності. Перший ролик розповідає про таке явище як «фішинг».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля