Прекрасна півонія. 30 червня - день півонії


Виявляється, останній червневий день - День півоній.
Про цю прекрасну квітку існує цікава легенда.
Якось богиня всіх рослин – чарівна Флора, зібралася у далеку подорож. На час своєї відсутності вона вирішила обрати собі наступницю. Про свій намір Флора сповістила усі квіти і дала їм два дні на роздуми. Квіти самі мали обрати між собою найкрасивішу, яка гідна зайняти почесне місце богині рослин.
У призначений час рослини зібралися на лісовій галявині. Усі квіти вбралися у свої найгарніші сукні, прикрашені перлинами з роси, усі квіти були свіжі, пишні та духмяні. Однак, усі рослини зійшлися на тому, що замінити богиню Флору гідна лише троянда. Жодна з квітів не могла зрівнятися з трояндою красою та ароматом.
Лише одна мала іншу думку, на всіх присутніх вона дивилася з пихою та зневагою.
– Подивіться на мене! Яка пишна та велика моя квітка! Вона розкішна та найкраща!

Квітка і справді була пишною, сніжно-білою, але троянда була незрівнянно кращою. Обурена квітка почала роздуватися від гніву і стала рожевою. Коли богиня Флора проголосила троянду королевою квітів і подарувала їй свій вінок, ображена квітка гнівно вигукнула:
– Я незгодна! Я найгарніша у світі!
Розсердилася богиня. — Пихата квітко! — мовила вона. За свої гордощі залишайся на самоті. Нехай бджоли і метелики ніколи не завітають до тебе!
Почервоніла, засоромилася квітка від слів Флори. Стала темно-малиновою, а потім роздулася від гніву ще більше і... враз облетіла. Обсипалися ніжні пелюстки, залишивши лише маленьку зелену голівку. Ось і вся краса!...
Ось така легенда про пихату квітку. Але то лише легенда. Адже насправді ця квітка – дуже цінна лікарська рослина.



Назва рослини походить від грецького слова "пейоніос" – тобто цілюща, лікувальна. Вона дана на честь славного лікаря Пеана – талановитого учня бога лікування Асклепія.

За давньою легендою лікар Пеан лікував найтяжчі хвороби давньогрецьких богів і людей. Він врятував цілющим корінням від важкого поранення бога підземного царства Аїда.

Добувати це коріння було важко. Його охороняв пістрявий дятел, який викльовував очі кожному, хто наближався до місця, де росло цілюще коріння. Тому ходили по них уночі, коли хижий дятел спав. Слава про лікаря Пеана линула далеко навкруги. І позаздрив бог Асклепій успіхам свого учня. Він наказав отруїти Пеана. Але вдячний бог підземного царства Аїд не дав загинути своєму спасителю. Він перетворив Пеана на цілющий корінь. Від того часу зветься рослина піоном, або півонією.


Від сивої давнини лікарі Давньої Греції, Риму, Китаю, країн Арабського Сходу використовували коріння півонії для лікування різних хвороб.
Півонія – велика багаторічна рослина, заввишки до одного метру з великими, красивими квітами, які здавна приваблюють людей.
У Китаї півонія – улюблена квітка, так само як хризантема в Японії чи троянда у Європі.
Квітує вона у травні–червні пишними білими, рожевими та малиновими квітками. Існує понад 10000 сортів півонії, що вирізняються формою, кольором, розміром та пахощами квітів.
Дикоросла півонія занесена до Червоної книги з охорони рослин.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля