Щоб не забули. Пам'ять про тоталітаризм в Європі. Читанка для учнів старших класів


Цю книжку створено в рамках спільного проекту організацій та установ, що працюють разом у Платформі європейської пам'яті та сумління – некомерційному об'єднанні державних і приватних юридичних осіб – національних інститутів пам'яті, архівів, музеїв, меморіалів та неурядових організацій, що вивчають тоталітарне минуле Європи.
Платформу засновано в Празі 2011 року. Її діяльність схвалено резолюцією Європейського Парламенту про європейське сумління і тоталітаризм 2009 року і Радою ЄС 2011 року. Станом на травень 2015 вона об’єднує 51 учасника з 13 країн ЄС, Молдови, України, Ісландії, США та Канади.
Метою партнерів проекту було створення читанки, що приверне увагу нинішньої європейської молоді до недавньої історії Європи, силоміць розділеної лише одне покоління тому.
З цією метою партнери зібрали 30 дивовижних історій людей з 16 європейських країн, що зазнали тоталітаризму. Це розповіді про сміливців, які протистояли тоталітаризмові та загинули, а також про тих, кому пощастило вижити.
Це історії дітей, студентів і дорослих, жінок і чоловіків, людей різних занять – селян, робітників, учителів, лікарів, інженерів, письменників, художників, політиків, військових, партизанів і священиків. Це історії людей різних віросповідань і культур – католиків, протестантів, юдеїв, циган, мусульман і атеїстів.
Ці розповіді сповнені надзвичайного суму через незмірні страждання, що їх завдали фанатичні орударі, поборники та підсобники тоталітаризму таким же людям, як і вони. Але водночас вони оспівують любов до свободи, людську гідність, несхитність, сміливість, віру та відданість головним людським цінностям.
У цій унікальній збірці ви знайдете різноманітні розповідні стилі, зокрема й свідчення від першої особи. Ви побачите різноманіття мов, культур і культурних традицій. Короткі передмови до кожної країни мають допомогти учням зрозуміти розповіді в історичному контексті. Інформаційні вставки в тексті пояснюють деякі факти і теми загального інтересу. Будь ласка, зважте на те, що, хоч ми й намагалися уникнути надто жорстоких картин, через неминучі описи насильства ця книжка призначена для підлітків старшого віку (16 років і старших).
Присвячена ця міжнародна читанка пам’яті тих мільйонів і мільйонів невинних європейців, що пали жертвами тоталітаризму, що чинили опір і боролися за відновлення вільного демократичного суспільства.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля