Брускетта - італійське хлібне диво
Брускетта - це класична італійська
закуска-антипасто, тобто своєрідний «аперитив» перед основною стравою - пастою.
В Італії брускетта настільки популярна, що з рецептів її приготування можна
скласти окрему кулінарну книгу - з шинкою прошутто, з помідорами, з базиліком,
з моцарелою, з оливками і так далі і тому подібне.
Італійське дієслово
«bruscare», від якого і походить слово «брускетта», означає «смажити / запікати
на вугіллі». Дійсно, основа основ брускетти - це свіжий злегка підсмажений хліб
(в ідеалі – на грилі – до появи хрусткої скоринки).
Походження брускетти
вельми туманно. Навіть самі італійці не можуть точно сказати, де, коли і хто
придумав цю закуску. Однак достеменно відомо, що ще в Давньому Римі використовували
підсмажені скибочки хліба для дегустації свіжовіджатої оливкової олії. При
цьому просочені маслом шматочки злегка натирали часником - це допомагало
відчути аромат олії.
За іншою версією La
bruschetta - це бідняцьке блюдо. Коли селяни йшли на роботу в поле, вони брали
з собою хліб, щоб перекусити під час сієсти. У спеку хліб швидко черствів, і,
щоб хоч якось «оживити» його, роботяги вмочували хліб в оливкову олію.
Брускетта - це
підсмажений до хрусткої скоринки хліб, натертий часником і политий оливковою
олією. І все. Справжня, споконвічно італійська, брускетта - це тільки хліб,
часник та олія.
А як же прошутто, помідори, базилік, моцарелла і інші
«приправи»? - спитаєте ви. Все це з'явилося набагато пізніше, коли брускетта з
бідняцького бутерброду почала трансформуватися в закуску для розпалу апетиту.
Тому будьте уважні: якщо
ви в Італії замовляєте «bruschetta», вам, швидше за все, подадуть брускетту в
її традиційному розумінні, тобто просто скибочки хліба з олією й часником. Але
якщо ви попросите офіціанта принести вам «bruschette», тобто у множині, то
отримаєте тарілку з брускеттами зі всілякими начинками.
Коментарі
Дописати коментар