Найменші книги у світі


Аби прочитати деякі книги, треба збільшувальне скло або мікроскоп. Такі екземпляри є в основному у приватних колекціях та музеях. Їх творці конкурують між собою, хто ж виготовить найменшу книгу.





Художник-мікромініатюрист Володимир Аніскін створив 2 мікрокниги розміром 64*90 мікрометрів, розмістивши їх на зрізі макового зернятка. На сторінці вміщуються всього 7 символів. Одна з книг "Шульга" - збірник з іменами майстрів, що підкували блоху). Друга -"Алфавіт" - містить всі літери алфавіту. Ці книги було виготовлено у 2016 році.



У 1996му році у видавництві "Сибірський шульга", яке випускає мініатюрні книги, вийшло оповідання Антона Чехова "Хамелеон", об’ємом у 29 сторінок, розміром 0.9*0.9 мм. Сюди помістився не лише текст, а й 3 кольорові ілюстрації. Довгий час ця книга була занесена у Книгу рекордів Гінеса. Зараз вона зберігається у Музеї мініатюр в Празі.



Цей рекорд перевершено у 2013 році, коли в Японії виготовили мікрокнигу "Квіти на всі сезони". Вона має 22 сторінки, довжина яких 0.75мм, а розмір букв 0.01 мм в висоту. Неозброєним оком тексту практично не видно, як не видно і чорно-білі ілюстрації квітів. Зараз саме ця книга занесена до Книги рекордів Гіннеса. А зберігається вона у Музеї друкарства компанії Toppan Printing Со. Ltd у Токіо.



Найвідомішим колекціонером мініатюрних книг є Джозеф Тарі. На його книжкових полицях зберігається  понад 4500 екземплярів, розмір яких не більше 76мм у висоту. Їх тематика різноманітна: поетичні збірки, довідники, підручники тощо. Наймініатюрнішою серед них є книга розміром 2.9*3.2 мм.




Найменша у світі книга має назву «Кобзар» Т. Шевченка. Її площа — 0.6 кв. мм. Вона майже у 19 разів менша від найменшої японської книги.



Виготовлена вона з пелюсток безсмертника. Обкладинка із портретом Т.Шевченка та зображенням хати, де він народився, і 12 сторінок зшиті павутинкою. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної людської волосинки. Створена книжка українським майстром Миколою Сядристим.
В Києві є музей мініатюр Миколи Сядристого. Цікаво про нього читайте в матеріалі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля