Про інакшість, віру в себе й перемогу. Книга А. Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих»

 

Перше кохання, дружба, популярність, булінг  у школі та в соціальних мережах — безсумнівно важливі та актуальні для підлітків теми. Яких  А. Аудгільд Сульберґ торкається у  книзі «Хто проти суперкрутих» .  Це дуже класична історія про дівчинку, яку цькують, та про її супротив. Спершу невдачі, а відтак зростання. «Невдахи», що перемогли.

Головна героїня повісті — дванадцятирічна Анне Беа з 7-А класу, яка от-от кине виклик трійці найкрасивіших , найпопулярніших та найкрутіших дівчат.

Анне Беа– дівчинка-альбіноска. Через цю  особливість вона стала аутсайдером серед однолітків. Анне вважає свою зовнішність огидною і дуже переймається через це.

Тея, Роня і Ширін – трійко «суперкрутих» дівчат, які вчаться в одному з Анне класі, регулярно над нею знущаються, доводячи таким чином свою «крутість».  «Отакі вони завжди. Гигочуть та потішаються… Ненавиджу оте гиготіння. Воно – як зашморг на шиї».

Нільс – чи не єдиний друг дівчини, який завжди втішає та підбадьорює, якому можна довіряти.


Майже усі події відбуваються у школі з таким собі кастовим устроєм: круті, звичайні, аутсайдери, зовсім фріки (недоторкані?). Між кастами триває одвічна “холодна війна”, у битвах якої завжди виграють круті. Аж ось дівчина з касти аутсайдерів закохується у Маґнуса, крутого хлопця, який грає у популярному шкільному музичному гурті «Фьокк Йостін». І, здавалося б, нічого з цього не вийшло, але зовсім скоро у школі відбуватиметься конкурс талантів…

Озброєна чарівним ангельським голосом та підтримкою інших талановитих аутсайдерів Анна Беа наважується узяти участь у конкурсі, закохати у себе Маґнуса та скинути з п’єдесталу саму Тею, найкрутішу дівчину з 7-А, яка тримає в страху більшість школярів та навіть кількох учителів. Навіщо? “Бо кожен хоче бути крутим” — приблизно таку відповідь на це запитання пропонує книжка.


Ця книга про дружбу. Бо друзі, які постійно поруч, завжди допоможуть пережити нещасливе кохання чи інші невдачі. Книга про те, як знаходити друзів, як їх не втрачати і як підтримувати один одного у різних ситуаціях.

Велику роль у цій історії відіграє мотив подолання власних страхів та невпевненості у собі. Книга вчить не тому, як стати суперкрутим, а тому, як бути крутим, залишаючись собою .

Книжка, швидше за все, сподобається багатьом підліткам. Вона сучасна — тут і Джастін Бібер, і Ріана, і Фейсбук, смішна й читається легко та швидко. До того ж, із чарівною обкладинкою від Анастасії Стефурак видання виглядає максимально симпатично та привабливо для потенційних читачів.


А. Аудгільд Сульберґ (норв. A. Audhild Solberg; нар. 12 квітня 1975) — норвезька письменниця, авторка підліткової літератури, літературний критик, рецензентка, перекладачка. У 2014 році вийшла її дебютна книжка "Хто проти суперкрутих", яку згодом видали в Німеччині, Франції, Швеції, Данії, Нідерландах, Чехії, Україні. У 2015 році вийшло продовження історії про дівчинку-альбіноску Анне Беа — "Суперкруті догралися". У 2016 році письменниця закінчила роботу над третьою частиною — "Привиди проти суперкрутих". Живе та працює в Осло. Пише норвезькою та данською мовами.


«Продовжуйте читати, це дуже важливо, це робить світ усередині вас більшим. Якщо ви почуваєте себе сумними, у чомусь обділеними, читання завжди може дати надію.» А. Аудгільд Сульберґ.

Твоя «інакшість» робить тебе унікальним. Такого, як ти – на світі годі й шукати! І це круто, що ми – усі такі різні, і у той же час, маємо набагато більше спільного, ніж нам здається. Головне – мріяти, бути добрим до себе та інших, вірити у свій успіх, і тоді ти неодмінно зустрінеш близьких за інтересами та світоглядом друзів та крок за кроком наближатимешся до здійснення своїх мрій! Чого ми тобі щиро й бажаємо.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Бернська конвенція і авторське право

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі