Гори Проклетіє – «Прокляті гори»

 

Напевно, чи не всі знають Чорногорію завдяки блакитно-прозорому Адріатичному морю та затишним пляжам, але на сході країни на кордоні з Албанією та Сербією розташований химерний і неймовірно гарний гірський масив Проклетіє (Prokletije) або Північно-Албанські Альпи.

Зі своїми вражаючими вершинами, глибокими долинами та незайманими альпійськими озерами цей гірський хребет вабить шукачів пригод досліджувати його віддалені стежки, спостерігати захоплюючі краєвиди та занурюватися в необроблену та неприборкану пишноту Чорногорії.


Існує гіпотеза, що назва пішла від «прокляті (гори)», можливо тому, що вони сприймаються як непереборні і дикі. В албанській мові використовують іншу назву гірського хребта – Alpet Shqiptare, що означає «албанські Альпи». Найвищою вершиною Чорногорії є Зла-Колата (Zla Kolata) заввишки 2534 метри, розташована на кордоні Чорногорії й Албанії.

У південній частині Динарського нагір'я, витягнуті із заходу на схід на 100 км височіють гострі шпилі гір, тут розкинувся національний парк з однойменною назвою. У цій місцевості панує особливий мікроклімат, який утворився внаслідок того, що в ущелинах гір лежить сніг навіть у найспекотніші літні дні.


Скадарське озеро або Шкодер вважається початком гірського масиву, воно формувалося шляхом розчинення вапнякових порід у тектонічному басейні. За різними дослідженнями, виникнення цього озера відбулося у період десь від початку створення світу і найпізніше 65 млн років тому. У ті часи озеро було затокою Адріатичного моря, площа його поверхні і досі може змінюватися між 370 і 530 км², з яких дві третини - в Чорногорії. Шкодер є одним із найбільших пташиних заповідників Європи, налічує 270 різновидів птахів , серед яких – останні пелікани у Європі.


На Скадарському озері є безліч островів, деякі з них приваблюють туристів своїми стародавніми пам’ятками. Наприклад, на острові Беска стоїть монастир із невеличкою мурованою церквою XV сторіччя, досі діючою. Монахи тут вирощують лаванду, овочі та фрукти.

На острові Вранино розташоване одне з найстаріших рибальських сіл, де , як і в стародавні часи, люди живуть тим, що приносить їм озеро. Сюди приїжджають з усіх куточків країни покуштувати тільки що виловлену рибу.


Інший місцевий острів, Грморжур, відомий куди більш похмурою історією. Побудована тут в османські часи фортеця була настільки неприступною, що навіть багато років поспіль тут знаходилася найбільш безнадійна в’язниця країни. І без того практично нереальну тему втечі посилили мотивацією для стражників: якщо комусь із засуджених вдавалося втекти, то його термін відсиджував його охоронець. Відомо тільки про два випадки успішної втечі з цих місць.


Щоб прогулятися  водами озера,  можна взяти напрокат човен і зробити це самостійно, ще є можливість орендувати катер разом із капітаном.




Також гірський масив Проклетіє багатий на льодовикові озера, приголомшливі пейзажі і прозорі джерела. Найвище гірське льодовикове озеро в Чорногорії - Хрідське (Hridsko) розташоване на висоті 1970 метрів над рівнем моря. У ньому майже немає риби. Ймовірно, через відсутність їжі та товстий шар льоду взимку, який перекриває надходження кисню у воду.

Існує легенда утворення гірського масиву, пов’язана з цим озером. Озеро нібито створили боги і подарували лісовим феям, щоб вони насолоджувалися купанням. Коли люди знайшли озеро, феям довелося його залишити, а боги в гніві стали метати блискавки по навколишніх горах, прокляли їх, перетворивши на голі піки. Відтоді ці гори, за переказами, і отримали назву Проклетіє, але озеро з чистою, прозорою, цілющою водою є і досі.

  Також Хрідське місцеві називають «озером удачі». За давнім повір'ям, купання тут приносить здоров'я, удачу і щастя в шлюбі. Якщо загадати бажання і кинути в озеро невелику прикрасу, то воно обов'язково здійсниться. Тому крізь товщу прозорої води на дні поблискують персні, браслети і ланцюжки.

У селах та хуторах навколо озер завітайте до затишних національних ресторанчиків, де можна скуштувати смачні страви з риби і м'яса, а також купіть щось на згадку про ці дивовижні і таємничі місця в колоритних сувенірних крамничках.

Проклетіє – це Мекка для альпіністів, парапланеристів і всіх, хто обожнює активний відпочинок.

 



 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля