Міжнародний день ООН

 

Сімдесят вісім років тому Статут Організації Об'єднаних Націй набув чинності, ратифікований більшістю підписантів, включаючи п'ять постійних членів Ради Безпеки. Статут ООН втілює надії поколінь, уражених двома світовими війнами, виражаючи загальну рішучість «врятувати наступні покоління від лиха війни». Статут ООН – документ, що описує всі цілі та напрями в роботі Організації.

Ідея створення ООН виникла ще на початку Другої світової війни. Президент Сполучених Штатів Америки Франклін Рузвельт і Прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, перебуваючи на військовому кораблі в Атлантичному океані поблизу острова Ньюфаундленд (Канада), 14 серпня 1941 року підписали Атлантичну хартію, у якій було проголошено цілі двох держав у війні проти нацистської Німеччини та її союзників. До Хартії 24 вересня 1941 року  приєднався СРСР. Представники 26 союзних держав, які воювали проти країн гітлерівської коаліції,  1 січня 1942 року заявили про свою підтримку Атлантичної хартії та підписали Декларацію Об’єднаних Націй. У цьому документі вперше було використано назву «Об’єднані Нації», запропоновану Франкліном Рузвельтом.

Офіційна мета організації – підтримання міжнародного миру та безпеки. Із самого моменту заснування членом ООН була й Україна. Проте особливий етап співробітництва нашої держави й Організації Об’єднаних Націй настав після початку війни на Сході та окупації Криму. Тоді, у березні 2014 року, на запрошення уряду в Україну прибула Моніторингова місія ООН з прав людини.

З початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну, Організація Об’єднаних Націй розгорнула масштабну діяльність з надання допомоги тим, хто був вимушено переміщений або постраждав від війни будь-яким іншим чином.

За словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша під час його візиту до Києва, війна перетворила Україну на «епіцентр нестерпного болю та страждань».

Нині ООН разом з українським урядом, а також міжнародними донорами та партнерами, розробляють плани щодо відновлення України.

Цікаві факти про ООН

Діяльність Організації Об’єднаних Націй фінансується коштом внесків держав-членів до її бюджету.

ООН має власну поштову службу, що випускає поштові марки.

Офіційних мов у організації – шість.

Україна була однією з перших серед 51 держави, що підписали Статут ООН.

Найдовший виступ на засіданні ООН тривав 4 години            29 хвилин. Виступав Фідель Кастро.

Прапор ООН не можна використовувати без дозволу Генерального секретаря організації.

Найбільше миротворча Місія ООН була в Дарфурі (Судан) та налічувала 26 612 миротворців, у партнерстві з Африканським Союзом.

Статут ООН нараховує 8778 слів.

Жінки в Місіях ООН становлять: 30% не військових миротворців, 10% поліцейських та 3% військових миротворців.

Нагороди ООН: Нобелівська премія миру (2002), премія Пібоді (1950), приз Сахарова за свободу думки (2003).

 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля