Музей вкраденого мистецтва

 

27 жовтня відбудеться перша віртуальна екскурсія.

В Україні створили віртуальний музей, де представляють цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих унаслідок російського вторгнення в Україну.

Музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату, і згодом повернути додому те, що вціліло.

Зараз на сайті проєкту https://www.museumofstolen.art можна ознайомитися з експонатами маріупольського музею Куїнджі, які російські окупанти викрали після захоплення міста. Це, зокрема, оригінали ескізів Архипа Куїнджі, картини Івана Айвазовського та Миколи Дубовського.

    

На платформі можна дізнатися про історію витворів та цінність кожного з них.



Далі команда планує створювати нові «зали» з експонатами музеїв Сумщини, Донеччини, Луганщини, Миколаївщини, Херсонщини, Київщини, Запоріжжя, Криму та Харківщини і шукає для цього партнерів.


27 жовтня відбудеться перша онлайн-екскурсія Музеєм вкраденого мистецтва, яку проведе культурологиня та артдиректорка Linza agency Олена Зенченко. Зареєструватися на екскурсію можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1RJkdTbMV-YPkeRkIrdZ0xbPRoZJF_IqWFjL_CnM1D7xxXw/viewform 

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики, за період із 24 лютого 2022-го до 25 вересня 2023 року внаслідок російського вторгнення зруйновано або пошкоджено 835 об’єктів культурної спадщини. Із них пам’яток національного значення – 118, місцевого значення – 653, щойно виявлених – 64 об'єкти. Найбільше пошкоджених чи зруйнованих пам’яток у Харківській області – 207.

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля