Премію Пітера Пена отримала книга Лариси Денисенко «Майя та її мами»

 

Шведське видання книжки Лариси Денисенко «Майя та її мами» отримало престижну премію Пітера Пена і здобуло срібну зірку.  Срібною зіркою книжку відзначили у 2023 році. Кошти з продажу шведського видання ідуть на підтримку українських дітей.

«Майя та її мами» — це книжка-картинка, створена правозахисницею Ларисою Денисенко у співпраці з ілюстраторкою Марією Фоєю. Її видали навесні 2017 року у видавництві «Видавництво». У 2022 році книжка вийшла у Великій Британії і стала бестселером в Ірландії. У Швеції книжка вийшла у видавництві «Bonnier Carlsen» в перекладі Давида Шибека.

«Майя та її мами» — оповідь дівчинки Майї, яка вчиться в четвертому класі, де кожна дитина походить з інакшої сім’ї. Майя ділиться з нами історіями родин однокласниць і однокласників. Є дві дівчинки, які народилися внаслідок штучного запліднення. Є дівчинка, яка живе з татом і «другою» мамою, бо її «перша» мама в Австралії. Ще одна живе з бабусею, бо батьки на заробітках за кордоном. Одна живе з мамою і вітчимом. Є діти з дитячого будинку — всиновлені або з наставником. Є діти, батьки яких розлучені. Є дівчинка, тато якої зник в АТО. Є дівчинка з Білорусі, яку виховує тато. Є діти, які живуть з мамами і бабусями, але без татів. Є хлопчик-ром. Є кримський татарин. І є Майя, у якої дві мами.

Розібратися з усім цим четвертому класу, де вчиться Майя, допомагає фантастична вчителька пані Юлія. Саме вона підбирає потрібні слова, щоб пояснити щось дітям чи підтримати їх.

 

«Майя та її мами» не просто книжка. Це подія українського дитячого книжкового ринку. Вперше з дітьми не просто говорять про толерантність, а роблять це відверто, без метафор і замовчувань. Діти часто розуміють більше, ніж здається, і така відверта розмова-читання про речі, які зазвичай замовчуються, потрібна. «Майя та її мами» — знахідка для батьків (і, можливо, для вчительок та вчителів), які хочуть поговорити з дітьми про інакшість і повагу, але не знають, як до цього підійти. А навіть якщо знають, робити це в компанії з такою милою головною героїнею набагато цікавіше.

Премія Пітера Пена — шведська дитяча літературна премія, яка щорічно присуджується іноземному автору за перекладену дитячу чи юнацьку книгу. Премію у 2000 році заснували IBBY Sweden та книжковий ярмарок у Гетеборзі.

Книга є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля