Ручна-зручна розмова. Путівник жестовою мовою

 

«Ручна — зручна розмова» — таку назву має путівник жестовою мовою. Її авторка – харків’янка Ганна Ткач. Переклад українською жестовою мовою зробила хмельничанка Ольга Рибак.  Книга подібна до посібника з вивчення іноземної мови.

Путівник жестовою мовою для дітей та юнацтва «Ручна — зручна розмова» вийшов з друку наприкінці 2023 року. Розмовник покликаний зменшити дистанцію між суспільством та людьми з вадами слуху. За версією Українського ПЕН книга увійшла до переліку найкращих книг 2023 року.


Навколишній світ стає все більш динамічним. Малюки соціалізуються у дитячих садках, діти у школі, підлітки в університетах, а дорослі на роботі. Люди існують у соціумі, і він відіграє важливу роль у формуванні особистості.

Від раннього віку ми перебуваємо у системі, яка вимагає нашої уваги та спілкування –  інакше нас не почують і не зрозуміють.

Ми всі вчимося ходити, говорити, поводитися  толерантно до інших, і цей список можна продовжувати до нескінченності, адже ми навчаємося впродовж усього життя.

Більшість людей в Україні має змогу чути та говорити, але деякі люди можуть не мати такої можливості через порушення слуху або з інших причин. Однак це не зупиняє людей і надалі спілкуватися й бути повноцінною частиною суспільства.

Спілкування є невід’ємною частиною життя. Пізнаючи різні мови, ми додаємо до свого світу нові території.


Жестова мова – це динамічна та активна мова, яка розвивається доволі швидко. Знати таку мову є перевагою, яка відкриває більше дверей у світ. Так само, як ми вчимо англійську мову в школах, так і вивчення основ жестової мови сприяє розвитку сучасного толерантного суспільства, де всі люди рівні й розуміють один одного. Бо майже всі ми прагнемо бути ближчими один до одного, говорити, ділитися ідеями, новинами, збагачуючи тим самим наш світ.

Інклюзія та залучення людей з особливими потребами до суспільного життя не втрачає свою актуальність на тлі війни – навпаки, це питання стає дедалі актуальнішим. Людей з вадами слуху більшає і через поранення на фронті, і через вибухові травми на деокупованих територіях.



Путівник жестовою мовою «Ручна-Зручна розмова» — це неймовірно добре зроблена робота для тих, хто спілкується і вчиться спілкуватися жестовою мовою. Вона має дуже мінімалістичну, дещо анімаційну візуальну складову, яка дозволить будь-кому вивчити жестову мову. Саме простота викладу й ретельна продуманість говорять про якість цієї книжки. Це той приклад, коли складне можна подати просто і якісно.

Володіння спільною мовою посприяє діалогу між суспільством та людьми з порушенням слуху.




Матеріал наданий в легкій розмовній формі. Додані слова та вирази, які діти часто вживають між собою. Як розказати про майнкрафт жестовою мовою, про комп’ютерні ігри, навчання тощо. Ця книга – перший крок, перша сходинка, з якої дитина може розпочати подальше знайомство з жестовою мовою. Для цього в книзі  додані QR-коди з посиланнями на відеоуроки жестової мови, підготовані ПОГ «Інклюзивно Привітні».



В книжці представлені основні слова і вирази, які полегшать порозуміння та залучать людей з вадами слуху у суспільне життя. Матеріал надається в легкій розмовній формі.

Розмовник, покликаний зменшити дистанцію між суспільством та людьми з порушенням слуху, підвищити інклюзію та інтегрувати людей, створити можливість діалогу через володіння спільною мовою. В дитячому віці бар’єри зрушити найлегше, тож цільова аудиторія цієї книги – діти та юнацтво, але вона стане в нагоді і дорослим.



Інклюзія – це однакове право всіх людей мати рівні права відносно різних аспектів життя. У державі кожна людина є громадянином, що дає певні права та обов’язки незалежно від того , якою мовою триває спілкування, словесною чи жестовою.

Знати жестову мову означає знати, про що говорить тиша. А жестова мова збагачує цю тишу і наповнює її різноманітними барвами.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Бернська конвенція і авторське право

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі