Панакота – витончений подарунок італійської кухні. Готуємо разом

 

Панакота – ніжний вершковий десерт, який нагадує "полегшений" варіант желе. На відміну від останнього, у цього смаколика ніжніша консистенція, м’якша структура та яскравий ванільний смак.


Основний інгрідієнт панакоти– жирні кондитерські вершки (можна брати як рослинного, так і тваринного походження). Можна і молоко – страва вийде менш калорійною, але більш схожою на "молочне желе" ніж на класичну панакоту. До готової панакоти подають свіжі фрукти, або ж зверху на ній готують додатковий шар із фруктового пюре, джему чи желе – це вже справа особистого смаку.

 

Батьківщина десерту – північ  Італії. Немає точних відомостей про те, хто і як винайшов цю страву.  Історія походження панакоти заплутана та неоднозначна. Деякі стверджують, що рецепту всього лише 100 років, а хтось говорить, що ще в 18 столітті в книзі «Il cuoco Piemontese» зустрічається дуже схожий рецепт, названий «білий натуральний крем».

У перекладі з італійського panna cotta означає "варені вершки", "варений крем", і перші її версії, а радше пращури, були не дуже схожі на холодний десерт, який ми знаємо сьогодні.


У своїй первинній формі десерт панакота радше нагадував крем-брюле: суміш жирних вершків, яєчних білків і меду, випікали на маленькому вогні. Оригінальний рецепт пана-коти готують дуже рідко: за смаком страва радше нагадує запечені вершки, а при її приготуванні потрібно постійно стежити за температурою та часом приготування, аби не проґавити потрібну консистенцію. Загалом, справа ця не з легких.


Класичним рецептом панакоти вважається сучасніший варіант. Він походить із півночі Італії – П'ємонту. Історично десерт готували із суміші вершків і відвару риб’ячих кісток (риб’ячий колаген). Аби покращити аромат, щедро додавали ванілі. Усе це в класичному рецепті також запікали, а вже потім – охолоджували. Подавали десерт разом з фруктами і келихом вина.

І лише із широким розповсюдженням пакетованого желатину італійці почали готувати панакоту із його додаванням, вже не випікаючи десерт.

Чудова новина – цю смакоту кожен може легко приготувати у себе вдома. У наступному рецепті ми пропонуємо вам приготувати панакоту з чорничним соусом від Євгена Клопотенка .


ПАНАКОТА З ЧОРНИЧНИМ СОУСОМ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА

ІНГРЕДІЄНТИ

Для панакоти:

250 мл молока

250 мл вершків 33%

½ стручка ванілі

15 г желатину (або 4 листи)

2 ст. л. води

100 г цукру

Для чорничного соусу: 

150 г чорниці

75 г цукру

Якщо ви використовуєте порошковий желатин, як у нашому рецепті, висипте 15 г у мисочку та влийте 120 мл води. Але уважно прочитайте інструкцію на упаковці, в залежності від виробника, пропорції можуть бути різними. Якщо у вас листовий желатин, просто залийте 4 листи так, щоб вода їх покрила.

У сотейник вилийте 250 мл молока та 250 мл вершків жирністю 33%, всипте 100 г цукру.

Надріжте ½ стручка ванілі уздовж і вискобліть ваніль. Замість стручка можна використати 10 г ванільного цукру, але натуральна ваніль зробить десерт більш ароматним.

Підігрійте вершки з молоком і цукром до температури 80 градусів. Зніміть сотейник з плити і додайте набряклий желатин. Ретельно перемішуйте, доки він розійдеться.

Розлийте суміш по невеликих формочках. Дочекайтеся, поки вона трохи охолоне і поставте в холодильник на 3-4 години.

Для соусу висипте у сотейник 150 г чорниці та 75 г цукру. Доведіть до кипіння та варіть на середньому вогні 5 хвилин, помішуючи ложкою. Дістаньте панакоту з формочок і полийте соусом. Смачного!

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля