Українські перехрестя європейських письменників. Оноре де Бальзак

 

Україна здавна приваблювала творчих особистостей. Нашій Батьківщині присвячували поетичні рядки письменники різних епох та країн. Усі ці рядки зливаються у дзвінку пісню любові до нашої землі.

Українська тема — помітне та значне явище у розвиткові світового письменства ХІХ–ХХ століть. Образ України, її природа, героїчне минуле надихнули багатьох митців на створення літературних шедеврів.


 Оноре де Бальзак


Видатного французького письменника Оноре де Бальзака причарувала до себе польська шляхтянка Евеліна Ганська, володарка маєтку у Верхівні (нині — територія Житомирської області).

«Україна — безмежне поле, царство хліба на благодатному чорноземі, який не потрібно удобрювати, а лише — засівати. Такі саме привітні, щедрі, як земля, хлібороби»,— писав автор «Людської комедії».


Бальзак любив Україну. Він називав її «прекрасним краєм, мешканці якого самі не знають, серед якої краси живуть». Уперше під’їжджаючи до маєтку Ганської, парижанин побачив дивовижну картину: до білосніжного палацу, відтіненого вечірнім малиновим світлом, вела широка бруківка, наприкінці якої під розкішним кленом стояла графиня Ганська, одягнена у фіялкові шати…


Перебування Бальзака у Верхівні, одруження з Евеліною у Бердичеві — найромантичніший період життя письменника. У Верхівні він працював у кабінеті з комином. Крізь велетенські вікна бачив українські пейзажі. Божественна аура чарівної природи сприяла творчому натхненню. Тут він створив «Листи з Києва», драму «Мачуха», повість «Зворотний бік сучасної історії».

 

Джерело:

Зарубіжна література в школі. – 2018. - №23 (335)



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла