Найбільш «книжкове» місто в світі

 

На південному сході Уельсу, на березі річки Уай розташоване невелике містечко, що зберегло вигляд вікторіанської епохи   під назвою Хей-он-Уай, з населенням у дві тисячі чоловік. Воно знаходиться прямо на кордоні з Англією та часто згадується, як «місто книг». Хей-он-Уай залучає велику кількість книголюбів, які приїжджають сюди через 40 книжкових магазинів, де продаються в основному старі книги.

Щороку Хей-он-Уай відвідує близько п'ятисот тисяч туристів з усього світу. Їх приваблює слава цього невеликого уельського містечка, яке вважається найбільш «книжковим» у світі. А ще його було проголошено суверенним королівством Хей.

Колись Хей-он-Уай був мальовничим, але помираючим містом в Англії. З кожним роком погіршувалася і без того хитка місцева економіка, закривалися підприємства й магазини. Місто поступово розвалювалося й порожніло. Так тривало до того моменту, поки один власник напівзруйнованого замку на ім'я Річард Бут не вирішив перетворити колись сонне, забуте богом містечко в процвітаючий центр туризму. Любитель книг, Бут заповнив ними весь свій замок, а потім й інші будівлі міста. Він незабаром окупував книгами і пожежну частину, і кінотеатр, що закрився, і міську управу, і порожні будинки, мостові й вулиці, і навіть місцевий церковний прихід.


Щоб звернути на оновлене містечко увагу широкої громадськості Річард Бут зважився на досить ексцентричний вчинок   на День дурня, 1 квітня 1977, проголосив Хей-он-Уай королівством, себе, відповідно, королем, а свого коня   прем'єр-міністром. Як не дивно, але британська Королева нітрохи не образилася, а навпаки, за заслуги в розвитку британського туризму нагородила Бута орденом Британської імперії. Туристи з'їжджалися з усього світу, особливо після сюжету про містечко-королівство на ВВС. Таким чином одна людина надала імпульсу економіці цілого містечка, і місто, що раніше поступово пустішало перетворилося на культурний туристичний центр.


В Хей-он-Уай побудували близько сорока готелів і безліч різного роду питних закладів і ресторанів, а жителі майже всі отримали роботу в сфері обслуговування. Серед численних книжкових магазинів у Хеї самими незвичайними й чудовими є «Бібліотеки Чесності». Вони найчастіше представляють із себе не що інше, як полицю на стіні. Люди просто вибирають книги й кладуть гроші в коробку.


    Найзнаменитішим  є магазин біля Хейского замку-фортеці ХІІ століття в самому серці міста. Він облаштований на відкритому повітрі, з дерев'яними полицями й стендами уздовж стін.  Все тут базується на чесності покупця – ніяких продавців і охоронців.


З 1988 року Хей-он-Уай є місцем проведення літературного фестивалю, що спонсорується газетою The Guardian, який збирає близько 80 тисяч учасників, щоб явити світу знаменитих літераторів з усього світу, книготорговців і букіністичні цінності. Літературний фестиваль щорічно приносить міському бюджету понад 3 мільйони фунтів. «Фестиваль Літератури та Мистецтв» приваблює багатьох знаменитостей. У 2001 його відвідав Білл Клінтон, давши фестивалю прізвисько «Вудсток для розуму». Фестиваль розширився в останні роки й тепер включає презентації фільмів і музичні концерти, а проводиться щорічно в кінці травня.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла