У Польських лелек є власне свято

 

Українці переконані, що саме їх держава є батьківщиною лелек. Проте цих красивих і шляхетних птахів, зрозуміло, можна побачити не лише в Україні. Принаймні, як твердить Польське радіо, кожен п’ятий лелека в світі, живе саме в Польщі. Тут навіть прийнято щороку 31 травня відзначати День білого лелеки. Ініціатором свята у 2003 році стало Польське товариство друзів дикої природи.

Цей день є нагодою для поширення інформації про життя цих птахів та особливе місце, яке вони займають у польській культурі. Більшість поляків вважають лелек символом Польщі. У цій країні живе найбільша популяція цих птахів у світі. Оцінюється, що в Польщі перебувають 50 тис. пар лелек.

Ці неймовірні птахи під час перельотів із Південної Африки на своїх крилах долають 8 тис. км. Це близько 200 км у день.

Свої домівки-гнізда вони будують на високих деревах, часто на телеграфних стовпах, коминах і дахах. Округле гніздо може мати діаметр навіть до 2 м. Практично завжди гнізда розташовані неподалік від людських поселень.

Лелеки перебувають під захистом. Їх свято має на меті привернути увагу суспільства до захисту птахів, адже, попри добре ставлення до лелек, людина стала причиною цілої низки загроз, через які птахи можуть помирати або покидати свої місця проживання.


Згідно з польськими легендами лелека з`явився на Землі коли Бог перетворив на нього людину, що орала землю в святковий день.

В польському Помор`ї існувало повір`я, що восени лелеки відлітають у далеку землю на півдні, де на березі моря перетворюються на людей. Навесні ж вони знову стають птахами. І навіть будь-яка людина, що потрапить на берег того моря може перетворитися на лелеку. 


У поляків існувала прикмета, що велике скупчення лелек та журавлів на полі провіщає війну. Ці птахи асоціювалися з воїнами. В той же час побачити першого лелеку в небі над собою поляки в районі Познані вважали успішним знаком, в Малопольщі та Мазовецькому краї це розцінювали як знак міцного здоров`я на весь рік. В інших районах (Підляшшя та Познань) вважали, що це провіщає хороший врожай. Коли ж лелека стояв на одному місці то це могло провіщати і посуху (Познань) і важкий рік (Підляшшя) і хворобу (Малопольща). Також спостерігали за зовнішнім виглядом птаха : якщо він  сухий, то буде засуха, а якщо мокрий та брудний, то буде дощове літо.


В південній Польщі існувало повір`я, що лелеки знищують не просто жаб, а відьом, які постають під їх виглядом.

Щоб лелека приніс щастя будинку на свято Благовіщення для них влаштовували гнізда, в які клали срібні монети. 

 Вбивство лелеки вважалося великим гріхом. Поляки  вірили в те, що його вбивство викличе великі дощі, які можна припинити тільки поховавши лелеку як людину у труні та на кладовищі.

         У поляків було поширене вірування в те, що лелеки витягають дітей з болота та кидають їх в будинки через димарі. Також поляки вірили, що коли лелека починає кружляти над будинком, то в ньому обов`язково мають з`явитися діти. В польських Судетах навіть існувала заборона для незаміжніх дівчат дивитися на лелек, тому що вони приносять дітей.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла