Різдвяне сердечко з Данії

 

Різдвяні сердечка в Данії є одним із найяскравіших символів свята. Цей суто данський винахід досить рідко зустрічається за межами країни. Однак у Данії без цих сердець неможливо уявити Різдво.


Автором першого плетеного паперового серця, що збереглося до теперішнього часу, був знаменитий данський казкар Г. Х. Андерсен.

Вважається, що він сплів серце як подарунок для Матільди, молодшої доньки данського вченого - Ганса Ерстеда. Оригінальне серце, виготовлене з жовтого та зеленого паперу, зберігається в музеї  Г.Х. Андерсена в м.Оденсі.


Паперова фігурка зовні нагадувала конуси, які раніше наповнювали солодощами та вішали на ялинку. Однак серце Андерсена не мало підвіски, тому, можливо, не призначалася для прикраси ялинки.

Можливо тому данці мають такі сильні емоційні почуття до двошарових паперових сердець.


Проте історія появи сердець на різдвяній ялинці залишається невідомою. До цього часу збереглася інструкція з плетіння сердець із двома смужками, зроблена в 1871 році. У музеї історії Данії знаходиться найперше серце, зроблене для прикраси різдвяної ялинки в 1873 році.

На старих фотографіях ілюстраціях кінця 1800-початку 1900 років зображені різдвяні ялинки, прикрашені сердечками червоно-білого кольору. Проте з часу появи перших сердець пройшло кілька десятків років до того часу, як вони стали звичайнісінькою і традиційною прикрасою різдвяних ялинок у Данії.


Різдвяні серця є національним символом данців. Це особливо яскраво проявилося під час Другої світової війни, коли плетені різдвяні серця червоно-білого кольору данці стали розглядати як атрибут національного суверенітету та патріотизму.

В історичному музеї Старого Міста збереглося серце з логотипом короля Крістіана Х, який став «батьком данської нації» та символом морального опору гітлерівській Німеччини.

На серці позначено деякі важливі події: 1870 – рік народження короля, 1920 – рік возз'єднання Данії з Північним Шлезвігом, 1945 – рік визволення Данії від фашистів.

У середині 40-х років, під час окупації Данії, плетені різдвяні серця червоно-білого кольору стали продавати для збору коштів на підтримку дітей, що особливо постраждали.


Саморобні різдвяні серця є невід'ємним атрибутом Різдва Данії. Різноманітність форм сердець майже безмежна. Для створення складних моделей потрібний значний досвід. Але найпростіші, класичні серця робляться дуже просто і можуть стати цікавим заняттям для всієї родини.



Для початку можна спробувати сплести різдвяне серце з двома (2х2) або трьома (3х3) лініями. З двох аркушів паперу різного кольору вирізати фігурки.

Зрозумівши принцип і отримавши певний досвід, можна приступати до плетіння сердечок більш складних форм.



А також можна переглянути процес плетіння на відео.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла