Як література вривається в життя: незвичайні місця для читання

 

Озирнись навкруги! Чуєш цей шелест? То література сторінками прочитаних книжок стрімко вривається в твоє життя. А французи навіть додумались втиснути її в автомати.

Про найнезвичайніші місця, де на тебе чатує книжка , а також про цікаві літературні ініціативи у різних куточках світу — сьогоднішня розмова.


В Лондоні люблять сидіти на «книгах»!

Книжкові лавочки в Лондоні дуже яскраві. Це саме те, що треба для маленьких туристів, які обожнюють читати!

«Katie in London» — улюблена книжка всіх дітей Великобританії. Вона розповідає про маленьких дівчинку та хлопчика, які оживили лева з Трафальгарської площі, а той влаштував їм екскурсію Лондоном. А ти б хотів такого гіда?


 Світовий бестселер «Щоденник Бріджит Джонс» теж знайшов втілення у декоративній лавочці.




А ось і славнозвісний «Пітер Пен»! Хлопчик не хоче дорослішати. Він дружить з феями та вміє літати.

Однак простояли диво-лавочки не довго — через кілька місяців після встановлення їх виставили на продаж. 

Однак найбільшими вигадниками виявилися французи. У найромантичнішій країні світу література з легкістю може захопити будівлю Податкової інспекції, просочитися в метро і навіть конкурувати з кавовими автоматами.

Чим зайнятися на вокзалі в очікуванні рейсу: купити сандвіч чи попити кави? А як щодо того, аби збагатити себе ще одним літературним твором? На вокзалах французького Гренобля встановили спеціальні літературні автомати. На папірці, схожому на чек, автомат видає твори сучасних французьких авторів.

Найцікавіше те, що покупець не знає, яке оповідання йому попадеться. Вибрати можна лише розмір твору: на одну, три або п’ять хвилин. Автомат вміщує 600 текстів, тож не варто хвилюватися, що він повториться. Твори в автоматах сміливо можна назвати обраними, адже вони пройшли конкурс серед 60 000 інших текстів.

Купа вільного часу в метро, який аж ніяк не хочеться марнувати? Парижани знайшли альтернативу ґаджетам та навушникам. Щовесни паризьке метро проводить конкурс непрофесійних поетів. Їдеш у вагоні, вигадуєш рими, а потім відправляєш їх на сайт метрополітену — і все, ти вже учасник. Найкращі твори вивішують на стінах і у вагонах метро.

Поезії радують парижан та гостей міста протягом двох літніх місяців. Серед усіх претендентів обирають трьох переможців: молодше 12 років, віком 12–18 років та дорослого.


Після закінчення конкурсу паризький метрополітен видає книгу «Сто віршів, аби подорожувати», яку розігрує на своїй сторінці у «Фейсбук».


Французьке містечко Рубе славиться незвичайною літературною цікавинкою — пам’ятником-сходинками Артюру Рембо. Аби прочитати вірш поета «П’яний корабель»,  доведеться спуститися та піднятися сходами, що розходяться в різні боки.


Цей же вірш можна прочитати на стінах Податкової інспекції Парижа. Саме тут, у ресторані, якого нині не існує, 30 вересня 1917 року сімнадцятирічний Артюр Рембо прочитав його вперше.


Спроєктований молодим архітектором П’єтро Ломбарді книжковий фонтан у Римі не збагатить Тебе новим твором, але запросто втамує спрагу. Один із найоригінальніших питних фонтанів Риму насправді невеличкий за розміром, тож його легко не помітити.Голова оленя з рогами підтримує чотири антикварні книги. Пам’ятник вмонтований у стіни колишнього Римського університету і розташований неподалік від славнозвісної площі П’яцца Навона.

Книжковий магазин Ptyx в комуні Іксель Брюссельського столичного регіону неподалік музею Орта,відкритий  2012-го,  швидко прославився завдяки оригінальному фасаду. Світлини магазину миттєво розлетілися Інтернетом. А все завдяки тому, що на його екстер'єрі намальовані портрети відомих письменників з короткими біографіями.

А яке з цих літературних місць тобі найбільше захотілося відвідати?





 


 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла