Чарівні різдвяні традиції у Данії

 

Різдво у Данії відзначають з 24 на 25 грудня. Для багатьох данців Різдвяні свята - це особливе сімейне свято.


У цей час запах лакриці міняється на запах кориці, кардамону та імбиру. У багатьох містах головні вулиці прикрашають ялинками та світильниками. Данці спалюють найбільше у Європі свічок, особливо це можна відчути під час різдвяних свят, коли у кожному віконечку красиво мерехтять свічки. В останні роки стало традицією прикрашати гірляндами та ліхтариками дерева, вулиці та оселі.



Для діточок 23 грудня може бути найдовшим днем у році, адже вони чекають моменту, коли їм дозволять відкрити та роздивитися усі подарунки. Але  можна не тільки чекати, але й дуже гарно провести час напередодні Різдва, згадавши усі традиції. У цей день всі збираються разом, щоб надолужити час різдвяної метушні, коли усі ходили по магазинах та готувалися до свята:

• Прикрашати Різдвяну ялинку: традиційно, ялинку прикрашають, зібравшись усією сім'єю. Це не тільки веселий час для дітей, уся сім'я має змогу поспілкуватися та провести більше часу разом.



• Рисовий пудинг для піксі: ще одна чарівна данська традиція, яку дуже люблять діти: готувати рисовий пудинг з корицею та вершковим маслом, щоб задобрити піксі - різдвяного духа на ім'я Ніссе.





• Різдвяні фільми та Адвент календар: у цей день, 23 грудня, по телевізору транслюють Різдвяні шоу та фільми, які можна дивитися усією родиною.

Найчарівніша традиція - створювати Різдвяний Адвент календар. Календар датують з 1 по 25 грудня, і для кожного дня готують маленький сюрприз - смаколик чи приємне побажання. Такий календар може бути у будь-якій формі: мішечків на стрічці, віконечок, паперових пакетиків, ялинок - кишеньок, сніжинок. Його легко можна зробити з підручних матеріалів: паперу, тканини чи різнокольорових панчіх. Тільки фантазія та креатив!

Святий вечір - чарівний час, на який чекають увесь грудень

Безперечно, Різдвяна ніч є однією з найяскравіших різдвяних та новорічних свят. Данські різдвяні традиції пов'язані з радістю, затишком та смачною їжею.  

У кожній сім'ї Різдво святкують по-різному. Одні йдуть до церкви, інші насолоджуються спілкуванням у родинному колі. Але усіх об'єднує любов до смачної традиційної їжі. Зазвичай, у меню у якості основної страви подається качка з яблуками, або ж стейки зі свинини. На десерт - данський рисовий солодкий пудинг з корицею та мигдалем. За допомогою десерту можна поворожити - кому пощастить отримати мигдаль у свою тарілку. Це дуже популярна забава у Данії.



Але для більшості людей справжнє святкування Різдва - це танці навколо Різдвяної ялинки. А для дітей це час відкривати подарунки. У тих сім'ях, де є маленькі діти, часто батьки переодягаються в Отця Різдва, щоб подарувати діткам прекрасну, незабутню різдвяну ніч.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла