Quiche Lorrainе – улюблений пиріг комісара Мегре
Якщо ви ще не чули, що таке кіш лорен і при цьому любите поєднання тіста з
м’ясом або рибою, то дізнайтеся, приготуйте і продегустуйте його. Ми вам
допоможемо закохатися в цю страву і закохати у неї своїх близьких.
Прийнято вважати, що кіш лорен з’явився у Франції. Хоча деякі сумлінні
дослідники кулінарних рецептів помітили, що є причини побачити і німецьке
коріння. На їхню думку, спочатку в Німеччині створили простий, але надзвичайно
смачний пиріг. Ні для кого не секрет, що німці досить економний народ, тому їх
кухарі не вважали за можливе викидати залишки будь-яких продуктів. Так і вийшов
пиріг із залишків хлібного тіста і всього, що не використали.
Найближчі сусіди французи також зрозуміли неперевершений смак такої собі
булки з усіляким вмістом. Але внесли деякі корективи. Тісто готувалося
спеціально, і не дріжджове, а пісочне або листкове, а в начинку додавали
інгредієнти, які надавали пікантності, наприклад, вино. Так з’явився кіш лорен
(дослівно «пиріг з провінції Лорен»).
Спочатку кіш пекли тільки в Лотарингії, згодом він перебрався на кухні
всієї Франції, а потім вирушив підкорювати світ. У цій подорожі кіш придбав
нові начинки, його почали готувати з курячим м'ясом, рибою, овочами, козиним чи
овечим сиром. Зараз рецептів існує безліч, наприклад, кіш з броколі та спаржею,
з мідіями, кукурудзою та цибулею порей, з грибами, шпинатом та квасолею.
Довгий час кіш подавався виключно як закуска – трохи теплий – разом із
салатом. Тепер його їдять на сніданок і як основне блюдо на обід чи вечерю.
Але кіш не тільки століттями радував французів чудовим смаком, а й
допомагав у важкі моменти історії! У період Другої Світової війни він надав
неабияку допомогу у визволенні Франції від фашистської окупації.
Адже лоранський пиріг не вимагає великої кількості тіста і довго не
псується завдяки особливостям приготування – тому він не лише допоміг тисячам
французів пережити військовий дефіцит, а й став кращим частуванням для бійців
визвольної армії. Кіш поповнював сили воїнів і піднімав їхній бойовий дух своїм
чудовим смаком – як стверджували самі солдати!
Взагалі цей пиріг настільки популярний, що у Франції його можна купити в
будь-якій булочній. Любов французів до кішу злетіла до небес, коли світ побачив
романи Жоржа Сіменона про комісара Мегре. Комісар був гурманом, а кіш йому
частенько готувала дружина.
Але, що цікаво, можна сказати, що кіш лорен – це не назва страви, а ідея
приготування відкритого пирога з м’ясом. Кулінарні фантазії просто не мають
меж! Для начинки беруть овочі в абсолютно різному співвідношенні, додають
різноманітні види м’яса (індичка, ягня, телятина, курка) і заливають жирним соусом.
Лоранський кіш з куркою і грибами
Продукти для приготування:
·
3 ст. л. простої води;
·
125 р олії чи маргарину;
·
250 г борошна пшеничного;
·
300 г печериць;
·
сіль;
·
150 г сиру;
·
4 середніх яйця;
·
2 ст. л. масла вершкового;
·
1 цибулина;
·
20 – 22% вершки – 200 мл
·
Куряча грудка попередньо відварюється в
підсоленій воді.
·
Подрібнюється маргарин. До нього додається
просіяне борошно, трохи солі й 1 яйце. Тісто вимішується. Розминати його довго
не потрібно, достатньо скачати в кулю і прибрати на годину в холодильник.
·
Нарізані печериці обсмажуються на сковороді
разом з ріпчастою цибулею і додаванням невеликої кількості вершкового масла.
·
До приготовленої начинки додається дрібно порізана
відварена курятина. Все солиться і приправляється перцем.
·
Тісто розкачується і переноситься у форму з
високими краями. Начинка розподіляється зверху.
·
Тепер справа за заливкою. Натертий сир
з’єднується з яйцями, вершками і все це перемелюється в блендері до однорідної
маси. За смаком додається сіль і спеції.
·
Заливкою покривається приготовлений пиріг,
який тут же відправляється в духовку.
·
Випікається кіш протягом 45 хвилин при
температурі 180 – 200 градусів.
За аналогічним рецептом можна приготувати і
свої варіанти кішу з куркою і грибами. Деякі господині радять спробувати додати
в пиріг копченості або філе риби. Але необхідними інгредієнтами незмінно
залишаються сир і яєчно-вершкова заливка. Це основа класичної французької
випічки.
Подивись відео і зроби
кіш по-українськи!
Коментарі
Дописати коментар