Quiche Lorrainе – улюблений пиріг комісара Мегре

 

Якщо ви ще не чули, що таке кіш лорен і при цьому любите поєднання тіста з м’ясом або рибою, то дізнайтеся, приготуйте і продегустуйте його. Ми вам допоможемо закохатися в цю страву і закохати у неї своїх близьких.

Прийнято вважати, що кіш лорен з’явився у Франції. Хоча деякі сумлінні дослідники кулінарних рецептів помітили, що є причини побачити і німецьке коріння. На їхню думку, спочатку в Німеччині створили простий, але надзвичайно смачний пиріг. Ні для кого не секрет, що німці досить економний народ, тому їх кухарі не вважали за можливе викидати залишки будь-яких продуктів. Так і вийшов пиріг із залишків хлібного тіста і всього, що не використали.


Найближчі сусіди французи також зрозуміли неперевершений смак такої собі булки з усіляким вмістом. Але внесли деякі корективи. Тісто готувалося спеціально, і не дріжджове, а пісочне або листкове, а в начинку додавали інгредієнти, які надавали пікантності, наприклад, вино. Так з’явився кіш лорен (дослівно «пиріг з провінції Лорен»).



Спочатку кіш пекли тільки в Лотарингії, згодом він перебрався на кухні всієї Франції, а потім вирушив підкорювати світ. У цій подорожі кіш придбав нові начинки, його почали готувати з курячим м'ясом, рибою, овочами, козиним чи овечим сиром. Зараз рецептів існує безліч, наприклад, кіш з броколі та спаржею, з мідіями, кукурудзою та цибулею порей, з грибами, шпинатом та квасолею.



Довгий час кіш подавався виключно як закуска – трохи теплий – разом із салатом. Тепер його їдять на сніданок і як основне блюдо на обід чи вечерю.

Але кіш не тільки століттями радував французів чудовим смаком, а й допомагав у важкі моменти історії! У період Другої Світової війни він надав неабияку допомогу у визволенні Франції від фашистської окупації.

Адже лоранський пиріг не вимагає великої кількості тіста і довго не псується завдяки особливостям приготування – тому він не лише допоміг тисячам французів пережити військовий дефіцит, а й став кращим частуванням для бійців визвольної армії. Кіш поповнював сили воїнів і піднімав їхній бойовий дух своїм чудовим смаком – як стверджували самі солдати!



Взагалі цей пиріг настільки популярний, що у Франції його можна купити в будь-якій булочній. Любов французів до кішу злетіла до небес, коли світ побачив романи Жоржа Сіменона про комісара Мегре. Комісар був гурманом, а кіш йому частенько готувала дружина.



Але, що цікаво, можна сказати, що кіш лорен – це не назва страви, а ідея приготування відкритого пирога з м’ясом. Кулінарні фантазії просто не мають меж! Для начинки беруть овочі в абсолютно різному співвідношенні, додають різноманітні види м’яса (індичка, ягня, телятина, курка) і заливають жирним соусом.

Лоранський кіш з куркою і грибами

Продукти для приготування:

·       3 ст. л. простої води;

·       125 р олії чи маргарину;

·       250 г борошна пшеничного;

·       300 г печериць;

·       сіль;

·       150 г сиру;

·       4 середніх яйця;

·       2 ст. л. масла вершкового;

·       1 цибулина;

·       20 – 22% вершки – 200 мл

 Послідовність приготування:

·       Куряча грудка попередньо відварюється в підсоленій воді.

·       Подрібнюється маргарин. До нього додається просіяне борошно, трохи солі й 1 яйце. Тісто вимішується. Розминати його довго не потрібно, достатньо скачати в кулю і прибрати на годину в холодильник.

·       Нарізані печериці обсмажуються на сковороді разом з ріпчастою цибулею і додаванням невеликої кількості вершкового масла.

·       До приготовленої начинки додається дрібно порізана відварена курятина. Все солиться і приправляється перцем.

·       Тісто розкачується і переноситься у форму з високими краями. Начинка розподіляється зверху.

·       Тепер справа за заливкою. Натертий сир з’єднується з яйцями, вершками і все це перемелюється в блендері до однорідної маси. За смаком додається сіль і спеції.

·       Заливкою покривається приготовлений пиріг, який тут же відправляється в духовку.

·       Випікається кіш протягом 45 хвилин при температурі 180 – 200 градусів.


 

За аналогічним рецептом можна приготувати і свої варіанти кішу з куркою і грибами. Деякі господині радять спробувати додати в пиріг копченості або філе риби. Але необхідними інгредієнтами незмінно залишаються сир і яєчно-вершкова заливка. Це основа класичної французької випічки.

Подивись відео і зроби кіш по-українськи!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла