«30 років свободи» – у Празі відкрилася виставка, присвячена річниці незалежності України

 

У суботу 14 серпня на одній з центральних вулиць Праги відкрили фотовиставку «Україна – 30 років свободи», на якій зібрали світлини з найвизначніших подій з часів здобуття Україною Незалежності 24 серпня 1991 року.

 Виставка проходить під патронатом мера чеської столиці Зденєка Гржіба у самому центрі Праги, на пішохідній зоні вулиці на Пршікопі. Ознайомитися з нею можна до 30 серпня.

На підготовленій українським посольством у співпраці з мерією Праги та інформаційним агентством Укрінформ експозиції представлено фотографії понад 30 авторів з України та Чехії, які документують найважливіші моменти новітньої історії України. Це моменти гордості, радості, звитяги, але також смутку та втрат, які українці прожили за тридцять років з часу відновлення незалежності України, а також найбільш доленосні події, які згуртували український народ і сформували державу.

Виставку відкрив посол України в Чехії Євген Перебийніс, який наголосив, що проголошення Україною незалежності було ключовою подією в історії Європи, оскільки завдало вирішального удару по радянському тоталітарному режиму і, таким чином, пришвидшило демократичні зміни в регіоні. Він додав, що виставка – це подарунок українцям Чехії і чеським друзям України з нагоди 30-ї річниці незалежності України.

 «Ми хочемо донести європейцям та безпосередньо чехам правду про те, що відбулося у 2014 році: окупація Криму, агресія на Донбасі, про нашу армію. Також ця виставка є унікальною, бо спрямована також на чесько-українські відносини. Наприклад, про Вацлава Гавела та Україну, та про українців, які жили і живуть тут у Чехії», – розповів Радіо Свобода посол України в Чехії Євген Перебийніс.



У відкритті також взяв участь Станіслав Асєєв, журналіст «Радіо Свободи» і автор книги «Світлий шлях. Історія одного концтабору». «Те, що ми сьогодні зібралися, хоч і невеличкою громадою, є дуже символічним як і вся експозиція. І для тих, хто просто проходить Прагою треба розповідати, що взагалі відбувається в нашій країні, як вона дійшла до свого 30-річчя», – розповів Станіслав Асєєв.

Епіграфом виставки «Україна – 30 років свободи» стали слова Григорія Сковороди з вірша De Libertate: «Що є свобода? Добро в ній якеє? Кажуть, неначе воно золотеє? Ні ж бо, не злотне: зрівнявши все злото, Проти свободи воно лиш болото».  

На фотографіях зафіксовано, зокрема, радість від вимріяної незалежності, емоції наших чемпіонів, здобутки та досягнення України, її найвідоміші природні та культурні пам’ятки, події українських революцій та боротьби українців проти російської агресії.

Окремі стенди присвячено історії чесько-українських взаємин, зокрема, ролі в них Вацлава Гавела, найяскравішим моментам з життя чеських українців.


У підготовці виставки були використані документальні фотографії агентств Укрінформ і ČTK, Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України, фотобанку ukraine.ua та проєкту Ukraїner, роботи українських фотографів Олександра Клименка та Олексія Фурмана, світлини з особистих архівів активістів Давіда Конечного, Ксенії Майзнерової, Зоряна Кіся, Катерини Скрипник, Олега Белякова та інших.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла