Від найдавніших до ультрасучасних. Бібліотеки Польщі.Бібліотечний туризм

    Бібліотечні традиції Польщі дуже давні – меценати та науковці укладали книгозбірні багато сторіч поспіль. Однак вони не стоять на місці й поруч з давніми архівами виникають сучасні споруди, що зачаровують не лише вигадливістю архітектурних форм, а й наповненням фондів.

До уваги читачів цікаві бібліотеки Польщі від найдавніших до ультрасучасних, від старовинних музеїв до зали очікування на вокзалі.

Бібліотека Яґеллонського університету (Biblioteka Jagiellońska)

Її заснували одночасно з університетом або за кілька років після того – тобто до 1367 року. Зв’язок двох установ залишився нерозривним впродовж століть. До адміністративної структури бібліотеки входять книгозбірні факультетів університету та Collegium Medicum. Тут, насамперед, збирають усі публікації про Польщу та видані в країні.

Національна бібліотека імені Оссолінських або Оссолінеум (Zakład Narodowy im. Ossolińskich/Ossolineum)

Бібліотека, яку граф Оссолінський заснував 1817 року у Львові в приміщенні колишнього монастиря сестер ордену кармеліток на основі приватних фондів. У 1827 році на її базі створили науково-дослідницьке товариство «Оссолінеум». Після Другої світової війни частину фондів перевезли у Вроцлав, натомість у Львові створили Національну бібліотеку імені Василя Стефаника. Зараз «Оссолінеум» у Вроцлаві – це симбіоз бібліотеки, музею та художньої галереї.

Бібліотека Варшавського університету

(Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie)

Заснована у 1816 році для виключно навчальних цілей, однак за два роки отримала статус публічної. Приміщення, яке займає бібліотека зараз, закінчили у 1999 році. Воно має два корпуси: головний, заввишки чотири поверхи, та низький фронтовий. Їх з’єднує пасаж зі скляним дахом. На даху головного корпусу розташований ботанічний сад, площею 1,5 га. На честь 200-річчя університету компанія Amazon подарувала бібліотеці 200 пристроїв Kindle. Наразі це рекордна кількість електронних книжок серед бібліотек Європи.

Бібліотека князів Чарторийських (Biblioteka Książąt Czartoryskich)

На момент заснування була розташована у Палаці Чорторийських в Пулавах. Була створена з ініціативи князя Адама Казимира та його дружини Ізабелли. Після того, як російська влада придушила Листопадове повстання 1830-1831 років та конфіскувала маєток, фонди розділили та заховали у різних містах. Згодом князь Владислав Чорторийський їх возз’єднав та передав владі Кракова на збереження. Під час Другої світової війни частину фондів втратили. Зараз бібліотека має два відділи: друкованих та картографічних видань і рукописів та архіву. У її фондах понад 200 000 томів.

Національна бібліотека Польщі (Biblioteka Narodowa w Warszawie)

Найбільша польська наукова бібліотека, розташована у Варшаві та підпорядкована Міністерству культури та національної спадщини. Має два відділи: головний корпус та сховище спеціальних колекцій, яке розташоване у Палаці Красінських. Бібліотека одержує обов’язковий примірник усіх публікацій, що виходять у Польщі. Має у фондах понад 9 мільйонів одиниць зберігання.

«Станція культура» (Stacja Kultura)

Бібліотека, розташована прямісінько в будівлі залізничного вокзалу міста Румія. Власне, сам вокзал після реконструкції у 2014 році, займає лише 20% будівлі. Решта простору – це багатофункційний простір бібліотеки, майстерень, офісів та конференц-залів. Головна фішка у тому, що зала очікування вокзалу тепер читальна. Конкурс Library Interior Design Awards» нагородив «Станцію Культура» премією «Найкраща бібліотека світу» в категорії «Single Space Design».

«Галерея книги» (Miejska Biblioteka Publiczna w Oświęcimiu Galeria Książki)

Бібліотека у місті Освенцим нагадує торговий центр. Підземний паркінг, дві кінозали, конференц-зала та розважальна зона для дітей на понад 5 тисячах метрів – все це про «Галерею книги». Проектна майстерня «S2 Susuł&Strama Architekci» створила міську бібліотеку такою аби привабити типових покупців-споживачів. От лише на полицях цього «торгового центру» замість одягу та продуктів книги.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла