В Італії опублікували он-лайн найстарішу у світі книгу про шахи

 

У мережі опублікували найстарішу книгу про гру в шахи – твір італійського шахіста Ораціо Джануціо делла Мантії «Книга, в якій йдеться про манеру гри в шахи» 1597 року.

Про це 9 серпня повідомило агентство ANSA з посиланням на сайті адміністрації італійського міста.

Книга була вперше видана в Турині в 1597 році і була підручником із гри в шахи. Наразі унікальне видання зі 128 сторінок зберігається в Історичній бібліотеці міста. Його нещодавно перевели в цифровий формат і представили он-лайн.


Праця Ораціо Джануціо делла Мантія, воєначальника з аристократичної сім'ї, що служив австрійському герцогству, вважається найдавнішою в Італії з теорії шахової гри.

Ця книга – рідкісний експонат, який тепер доступний всім любителям шахів.

«Книга…» складається зі вступу і трьох розділів та містить велику кількість малюнків. Перша частина твору присвячена доброчинному впливу шахів на гравців. На думку автора, гра "заспокоює та утихомирює".

Загалом у XVI столітті було видано 200 таких книг.

Власне гра в шахи, як вважають історики, з'явилася понад 1,5 тис. років тому та поширилася в Індії та Персії. Одна з її версій – шатрандж – потрапила в Європу приблизно у X столітті і була модифікована.

Відомі зараз як "класичні" правила гри в шахи склалися до XV століття. Звання чемпіона світу з шахів розігрується з 1886 року.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла