Літературний винахідник Вальтер Скотт. До 250-річчя від дня народження всесвітньовідомого шотландського письменника

 

Слово «винахід» ми зазвичай ототожнюємо з науково-технічним прогресом. Але ж великих відкривачів було вдосталь і в літературі. Наприклад, Вальтер Скотт – чим не винахідник? «Основоположник історичного роману», «шотландський чарівник» – одним словом, геній! 

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші факти з життя Вальтера Скотта.

v Вальтер Скотт – відомий шотландський письменник, він залишив вагомий слід в історії світової літератури.

v За своє життя написав 28 романів, 9 поем і безліч нарисів і статей.

v Подорожуючи по рідній Шотландії, письменник набирався натхнення, збираючи народні легенди, балади й перекази.


v Вальтер Скотт фактично створив жанр історичного роману з нуля, залишивши нащадкам безліч безцінних творів. Тому саме він вважається засновником цього жанру.

  v Подорожуючи по рідній Шотландії, письменник набирався натхнення, збираючи народні легенди, балади й перекази.


  v Вальтер Скотт фактично створив жанр історичного роману з нуля, залишивши нащадкам безліч безцінних творів. Тому саме він вважається засновником цього жанру.

v У його батьків було всього 13 дітей, але з них вижило лише шестеро. Сам майбутній письменник був дев’ятою дитиною.

v Вальтер Скотт, виходець із французького королівського роду Вермандуа, був прямим нащадком Гуго Великого – сина Анни Ярославни, а значить пра–пра–правнуком самого Ярослава Мудрого.

v В однорічному віці Вальтер Скотт був частково паралізований, тому назавжди залишився кульгавим, так як його права нога втратила рухливість. Незважаючи на це, Вальтер приділяв велику увагу спорту. Мало того, він навіть став непоганим альпіністом, підкоривши не одну гірську вершину.


  v Ще в дитинстві Вальтер вражав дорослих своїми неабиякими розумовими здібностями. Він мав феноменальну пам'ять.

  v У дитинстві Вальтер найчастіше вивчав античну літературу. Пізніше він захопився творчістю німецьких поетів, заради чого навіть вивчив німецьку, щоб читати твори в оригіналі.

  v Під час навчання в коледжі Вальтер Скотт прославився серед студентів, як майстер розповідати історії. Не в сенсі брехати, а в сенсі бути хорошим оповідачем. Також був засновником поетичного студентського товариства.

v Вальтер Скотт був великим любителем історії, захоплювався різними археологічними знахідками і мав невелику колекцію з різних артефактів. У його колекції було навіть пасмо волосся французького імператора Наполеона Бонапарта.


v Зв’язати з літературою своє життя Вальтер Скотт вирішив не відразу, спочатку він став адвокатом. Свій перший історичний роман письменник опублікував, коли йому було вже 42 роки. Його літературна кар’єра тривала 30 років. Всі свої романи Скотт видавав інкогніто, яке було розкрито тільки за 5 років до смерті літератора.

v Мало кому відомий той факт, що автором слова «фрілансер» є Вальтер Скотт. Вперше він вжив його в одній зі своїх праць для позначення вільнонайманого солдата.



v Маючи схильність до класичної архітектури, Скотт, розбагатівши, придбав маєток і значно його перебудував, перетворивши на подобу замку. Зараз там розташовується музей його імені.   https://www.scottsabbotsford.com/news

Сучасники нерідко його критикували, що не завадило йому здобути гучну славу, і стати одним з найвідоміших шотландських літераторів.  Відомо, що американський письменник Марк Твен досить низько оцінював творчість свого шотландського колеги.

v Сам Скотт був один з небагатьох письменників, хто високо відгукувався про творчість Джейн Остін, яка тоді не користувалася особливою популярністю.


Створені Скоттом історичні романи і донині вважаються еталонними в цьому жанрі. Більшу частину накопичених знань письменник отримав не в школі, а за допомогою самоосвіти, він дуже багато читав.

Тож всім, хто небайдужий до читання, обов’язково треба прочитати захоплюючі романи Вальтера Скотта. Їх ви знайдете у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей.

 




   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла