Стріт-арт проти смогу: мурал у Будапешті очищує повітря

 

У столиці Угорщини, Будапешті, можна побачити екологічний мурал — він може замінити 500 дерев та очищує повітря.

Угорські вуличні художники створили на стінах будинку у Будапешті екологічний мурал. На ньому зображено лісисто-скелястий пейзаж, де маленький хлопчик балансує на мотузці, натягнутій ластівками над річкою. Тож це не лише екологічно чисто, але й красиво.

Новий мурал у Будапешті допомагає людям дихати чистим повітрям. Усе це завдяки спеціальній фарбі, яка «з’їдає» смог. Дерева, птахи та інші частини малюнка виконані фотокаталітичними фарбами. У їхньому складі є пігменти, які під впливом сонячного світла активізуються, поглинають токсичні домішки в повітрі та перетворюють їх на нешкідливі нітрати.



Такий природний витвір мистецтва створили в межах проєкту City Forest. Його мета – привернути увагу до забруднення повітря у місті та нестачі зелених насаджень.

Один з авторів проєкту «Міський ліс» Барнабас Янковіце розповів, що цей грандіозний витвір вуличного мистецтва має площу 500 квадратних метрів. Митці порахували, що це відповідає очисній силі 500 дерев.

Це не вперше вуличні художники створюють роботи, які допомагають очищувати повітря у місті.


2020 року у Варшаві (Польща) також створили мурали, які можуть поглинати забруднювальні частини з навколишнього середовища.

Один з них знаходиться на стіні будинку, який розташований на жвавій вулиці біля станції метро Politechnika. На ньому зображено яскраві веселі квіти, які намагаються пробитися до сонця. Малюнок придумали польські художники Мацек Полак і Давид Рискі, а розписувала будівлю місцева художня студія Good Looking Studio.

На муралі можна побачити напис «Творимо разом для завтрашнього дня» – ці слова точно передають мету кампанії.

Автори ідеї розповіли, що такий мурал очищує навколишнє повітря, як 720 дерев.

Майстри вуличного мистецтва використовують фарбу, яка може поглинати викиди від автомобілів, фабрик та електростанцій. Фарба під дією сонячного світла перетворює поглинуті частинки на воду, невелику кількість вуглекислого газу та нітрату кальцію.

Цю технологію для боротьби з забрудненим повітрям придумали німецькі вчені з компанії Green City Solutions. Вперше схожі модулі встановили у 2018 році в Лондоні, пізніше – в Берліні, Парижі, Брюсселі, Амстердамі, Гонконзі та Осло. Досвід показав, що moss-модуль очищає повітря, як 275 дерев (тобто цілий парк).

У межах проєкту City Forests від виробника взуття Converse запланували зробити ще 12 таких робіт.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла